Oumayya, Abeer, Yoni en Yoni, de vier kapsters, nemen leerkracht Aline Kloostermeyer onder handen in hun salon Elegance,. 

Oumayya, Abeer, Yoni en Yoni, de vier kapsters, nemen leerkracht Aline Kloostermeyer onder handen in hun salon Elegance,. © JAA

Scharen van Elegance-kapsters knippen aan twee kanten: “Ideale leerschool én sociale dienstverlening”

Schoten -

In het Atheneum Schoten vond de feestelijke openingsreceptie plaats van Elegance. Het gaat om een kapsalon dat om meerdere redenen bijzonder is. De combinatie van kwaliteit en spotgoedkope prijzen maken Elegance erg populair in Schoten. “Een mooi kapsel komt zo ook binnen bereik van wie het niet breed heeft”, aldus adjunct-directeur Anja Peeters.

Jan Auman

Er werd cava geschonken, er waren hapjes en de jonge kapsters – allemaal leerlingen uit het zevende specialisatiejaar haarstylist – hadden hun mooiste jurken uit de kast gehaald. “We hebben hier echt zin in”, zegt Yoni Gerrits, één van de vier piepjonge zaakvoerders. Ook Yoni Schrevens, Abeer Nathir en Oumayya Chebaa Amimou zijn vastbesloten om van Elegance een succes te maken.

“Heel fijn dat we van het Atheneum de gelegenheid krijgen om hier op school een echt kapsalon te runnen en zo al doende te leren. We kunnen natuurlijk al flink overweg met onze schaar en andere attributen, maar dat contact met klanten en inspelen op wat zij willen, zal een goede leerschool zijn”, vertelt Yoni Gerrits, die 19 jaar oud is en in Oelegem woont.

“De meisjes gaan dat hier inderdaad helemaal zelf in goede banen leiden”, vertelt begeleidend leerkracht Aline Kloostermeyer. “Het gaat uiteraard om het knippen, brushen en kleuren, maar ook over de hele bedrijfsvoering. Onze directie liet in dit praktijklokaal professionele wastafels, spiegels, en andere toebehoren installeren. Er is ook een balie met verzorgingsproducten. Het lijkt een echt kapsalon. De aspirant-kapsters moeten zelf de publiciteit verzorgen en er over waken dat hun rekeningen kloppen. Uiteraard hou ik een oogje in het zeil, maar het is de bedoeling dat ze het heft in eigen hand nemen. Maar ik heb het volste vertrouwen in deze lichting.”

 

 © JAA

Alleen op donderdag

Elegance opent alleen de deuren op donderdag (8-16u) en werkt uitsluitend op afspraak. “Heel wat buurtbewoners keken uit naar de opening”, weet Yoni Gerrits. “Zo is er Maria. Een dame van meer dan tachtig jaar oud die staat te popelen om plaats te nemen in onze stoel zodat we haar opnieuw fraaie watergolfkrullen kunnen geven. Maria is niet de enige buur die vaste klant is van dit leersalon.”

Zeer aantrekkelijke prijzen maken dat Elegance een regelmatige kapbeurt binnen bereik brengt van iedereen, ook van wie het niet breed heeft. Een complete behandeling knippen, kleuren en brushen kost er maar 26 euro. Een peulenschil in vergelijking met de prijzen die dames neertellen in een ‘echt’ kapsalon. Heren worden in Elegance al behandeld voor 9 euro. “Natuurlijk is er een zeker risico verbonden aan de inzet van leerlingen, maar de voorbije jaren is er nog nooit één klacht geweest”, weet docente Aline Kloostermeyer.

Raymonda Verdyck, tot voor kort topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen, werd twee jaar geleden voor de viering van 30 jaar GO! in de Lotto Arena ook al onder handen genomen door leerling-schoonheidsverzorgsters van Atheneum Schoten.

Raymonda Verdyck, tot voor kort topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen, werd twee jaar geleden voor de viering van 30 jaar GO! in de Lotto Arena ook al onder handen genomen door leerling-schoonheidsverzorgsters van Atheneum Schoten. © JAA

Duaal leren

Yoni Gerrits droomde er als kind al van om kapster te worden. De studente staat nu dicht bij de realisatie van die droom. De jonge vrouw blijkt alvast een harder werker te zijn. “Ik draai ook al mee in het professionele salon Backstage in Zandhoven. Daarnaast ga ik als logistiek medewerker nog helpen in een woonzorgcentrum in Broechem. En dan is er nu natuurlijk het afwerken van mijn opleiding haarstylist in het Atheneum van Schoten.”

Dankzij Brigitte Benning, trajectbegeleider in Atheneum Schoten, kunnen deze kapsters, maar ook aankomende lassers, logistiek medewerkers en elektro-installateurs ook kiezen voor duaal leren en de helft van hun ‘studietijd’ permanent doorbrengen op een echte werkvloer. “Zo kunnen ze nog meer intensief praktijkervaring opdoen. De keuze hiervoor ligt bij onze leerlingen zelf. Ik ga op zoek naar een geschikte partner-werkgever om hun wens in vervulling te laten gaan”, aldus Benning. ( jaa)

Kapsalon Elegance, Emiel Blangenoisstraat 2 in Schoten. Reserveren via 03-641.67.65 (op maandag en dinsdag)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio