Paul en Hugo in hun eigen mineralogisch museum. 

Paul en Hugo in hun eigen mineralogisch museum. © Filip Spoelders

Antwerp Expo ontvangt eerste grote beurs voor mineralen en edelstenen sinds corona

Edegem, Antwerpen -

Verzamelaars van mineralen, edelstenen en fossielen kijken voor dit weekend uit naar Minerant in Antwerp Expo. Het is de eerste grote beurs in België sinds corona voor deze geologische materialen.

Filip Spoelders

De broers Hugo en Paul Bender uit Edegem zijn twee van de drijvende krachten achter de Mineralogische Kring Antwerpen, de organisator van de beurs. “We bestaan sinds 1963 en eindelijk kunnen we de 45ste editie van Minerant houden. We hebben tijdens corona digitale lezingen gehouden en ons tijdschrift bleef verschijnen, maar we misten veel inkomsten door het afgelasten van onze beurs. Ondertussen bleven de vaste kosten lopen”, vertelt voorzitter Hugo Bender.

Minerant zorgt niet alleen voor inkomsten maar ook voor visibiliteit. “Vóór corona mochten we 1.500 tot 2.000 bezoekers ontvangen. Hieruit kwamen gemiddeld vijftien nieuwe leden. Met een honderdtal standhouders behoorden we tot de grootste beurzen van het land met een internationale uitstraling”, vult Paul aan.

Minerant in Antwerp Expo voor corona.

Minerant in Antwerp Expo voor corona. © RR

Ook bij de heropstart blijft de beurs zijn statuut houden. “We zullen nu een tachtigtal standhouders ontvangen. Ze komen uit alle uithoeken van de wereld. Onze leden staan duidelijk te springen om aanwezig te zijn want het is de eerste grote beurs in België voor mineralen en edelstenen sinds corona. Onze beurs voor handelaars en verzamelaars is namelijk ook een sociaal gebeuren. We zitten vrij constant op 270 leden, waarvan vijftig uit Nederland. Al zijn jongeren meer dan welkom in onze vereniging.”

Eigen verzameling

Zelf hebben Hugo en Paul sinds hun jeugdjaren hard gewerkt aan hun eigen verzameling. “Met of zonder de vereniging, we trekken er graag op uit om mineralen te gaan zoeken. We bezochten onder andere steengroeven in eigen land maar gingen bijvoorbeeld ook naar Oostenrijk en Brazilië. In de Alpen hebben we eens een afdaling gedaan met een mineraal van 33 kilogram in onze rugzak die we echt niet konden laten liggen. Maar ook tijdens corona zijn we in België op pad geweest. Het is de ideale uitstap want je bent bijna altijd alleen.”

Voor wie een verzameling wil opstarten heeft Hugo een uitdagend cijfer. “Er bestaan 5.739 soorten mineralen en sinds begin dit jaar zijn er weer 65 bijgekomen.”

De beurs in Antwerp Expo loopt zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio