Een schenking ter waarde van honderd broden voor In de Buurt. 

Een schenking ter waarde van honderd broden voor In de Buurt. © RR

Genootschap Cantecroy herstelt oude traditie van armentafel

Mortsel -

Tijdens zijn derde verjaardag knoopte het Genootschap Cantecroy met een oude traditie aan. De Mortselse vereniging schonk opnieuw een armentafel.

Filip Spoelders

Het genootschap houdt de rijke geschiedenis van kasteel Cantecroy levendig. Vorig jaar bracht het een boek uit over de markante eigenaars uit het verleden en het liet door Sonja Dams van Kunstkring Sirkel gedichten maken rond het kasteel. “Deze gedichten verwijzen naar de vele culturele avonden die hier in het verleden plaatsvonden”, licht voorzitter Patrick Hapers toe.

Karel V

Bij de viering van zijn derde verjaardag voegde het genootschap er nog iets nieuws aan toe. Al gaat het om een oude traditie die zijn oorsprong in 1531 onder keizer Karel V kende: de armentafel.

Karel V verbood in dat jaar het bedelen op straten en aan kerken door de armen. De armenzorg moest gecentraliseerd worden. De financiële en materiële steun van kloosters en edelen aan armen kwam terecht door de twee meest bekwame mensen uit de parochie, de armenmeesters. Iedere parochie kreeg met deze beslissing een armentafel.

De symbolische broden werden mee overhandigd.

De symbolische broden werden mee overhandigd. © RR

“De armentafel van Mortsel bezat 5,3 hectare grond die verhuurd konden worden. De huurgelden werden gebruikt om de armen te helpen. De gronden waren vooral giften van de heren van Cantecroy en van jonkvrouw Quintyns. De lokale heersers in Mortsel, de heren en vrouwen van Cantecroy, schonken bij speciale gelegenheden extra hoeveelheden graan om brood te bakken. Deze traditie wil het Genootschap Cantecroy vanaf dit jaar opnieuw invoeren. Hiervoor schenkt het genootschap een cheque ter waarde van honderd broden aan de organisatie In de Buurt vzw”, legt Martin Heyligen van het genootschap uit.

In de Buurt doet aan voedselbedeling in de stad terwijl het ook een buurthuis en geefwinkel heeft.