© RTV

Na 28 jaar weer rallycross op Glossocircuit: klacht van buurman definitief verworpen

ARENDONK, OUD-TURNHOUT -

Net geen dertig jaar. Zo lang hebben de rallycrossers in Arendonk moeten wachten voordat ze weer, net zoals vroeger in de jaren 70 en 80, kunnen racen over de volledige lengte van het Glossocircuit. Het laatste obstakel was een ultieme klacht over stof- en geluidshinder van een Nederlandse buurman uit Oud-Turnhout. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die klacht nu definitief verworpen.

Eddy Meulemans

“Of alles nu 100% zeker en definitief in orde is? Ja, eindelijk! Na 29 jaar mag dat wel, niet?” Voorzitter Staf Meulemans (80) en secretaris Michel Blockx (66) van Racing Team Glosso halen opgelucht adem: hun levenswerk is gered, het is weer cross in Arendonk.

Eind goed al goed

De voorbije jaren kon er alleen gecrost worden op het voorste gedeelte van het circuit. 

De voorbije jaren kon er alleen gecrost worden op het voorste gedeelte van het circuit. © RR

De kolder en kwel van het Glossocircuit begon in 1992, toen het circuit al twintig jaar bestond. In dat jaar kwam plots aan het licht dat de helft van het parcours in natuurgebied lag. Bijna drie decennia heeft het geduurd voordat de provinciale en Vlaamse overheid erin slaagden om de historische fout op het gewestplan uit te wissen. Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, bedoeld om de bestemming van het gewraakte stuk grond van het rallycrosscircuit te wijzigen van natuurgebied naar recreatiezone, werd in augustus 2017 bekrachtigd door de Vlaamse regering en formeel opgetekend in het Staatsblad. Niet veel later kende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de omgevingsvergunning goed. Eind goed al goed? Toch niet, zo bleek, want in juni vorig jaar tekende een verre buur uit villawijk De Lint in Oud-Turnhout op de valreep nog beroep aan. De Nederlandse man vreesde voor lawaai en stof in zijn tuin.

“De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft die klacht nu verworpen”, bevestigt minister Demir. “De Raad stelt dat de eerder toegekende omgevingsvergunning een goede afweging maakte van de verschillende belangen in het gebied en dat alle argumenten van de beroepsindiener ongegrond zijn. Door enkele recente rechtbankuitspraken kampt de auto- en motorcrosswereld vandaag met grote uitdagingen. Daarom is deze beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen echt wel een opsteker. De motorsport heeft een mooie geschiedenis in Vlaanderen, die we ook in de toekomst willen vrijwaren.”

Feestelijke openingswedstrijd

Voor het Glossocircuit in Arendonk ziet die toekomst er alvast rooskleurig uit. De feestelijke openingswedstrijd op het in ere herstelde circuit is gepland in april. “Het wordt een groot feest, waar we met zijn allen lang naar hebben uitgekeken”, zegt de intussen 80-jarige Glossovoorzitter. “Zelf zijn we er altijd in blijven geloven. Met vallen en opstaan.”

Toch hebben de vrijwilligers van Racing Team Glosso de komende weken en maanden nog heel wat werk om het circuit in Arendonk volledig raceklaar te krijgen. Zo moet er rond de omloop nog een geluidsmuur gebouwd worden. “Met zelfgemaakte betonblokken hebben we de voorbije maanden al een vier meter hoge muur gebouwd rond het circuit. Daar plaatsen we nu nog een geluidsabsorberende wand van twee meter bovenop”, zegt Staf.

Ook in de veiligheid van de piloten en het publiek werd fors geïnvesteerd, onder meer door de aanleg van versterkte bermen, zandbakken, een joker lap en extra hoge vangrails. De totale kostprijs voor de aanpassing van het circuit wordt geraamd op een half miljoen euro.

“Met zelfgemaakte betonblokken bouwen we een muur rondom het circuit”, zegt Staf Meulemans. 

“Met zelfgemaakte betonblokken bouwen we een muur rondom het circuit”, zegt Staf Meulemans. © Eddy Meulemans