© robin utrecht

Aantal nieuwe besmettingen blijft gelijk, ook status quo in ziekenhuiscijfers

Regio -

Er zijn vorige week exact evenveel nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen in het arrondissement Mechelen dan tijdens de week voordien. Ook de ziekenhuiscijfers blijven ongeveer gelijk. Net geen 80% van alle 12-plussers is intussen volledig gevaccineerd.

Stijn Van de Sande

Volgens de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano kwamen er tijdens de week van zaterdag 11 tot en met vrijdag 17 september 297 nieuwe besmettingen met het coronavirus bij in de Mechelse regio. Dat zijn er exact evenveel als de week voordien. Het aantal besmettingen blijft daarmee al een drietal weken op ongeveer hetzelfde niveau. Nog een week eerder waren er namelijk 272 besmettingen.

 

 ©  gva

De stad Mechelen heeft opnieuw het grootste aantal besmettingen. In de Dijlestad steeg het aantal nieuwe gevallen van 125 naar 138. Willebroek volgt op erg ruime afstand op de tweede plek. Het aantal bevestigde besmettingen daalde er op een week tijd van 43 naar 29. Heist-op-den-Berg heeft er 23. Dat is dan weer een forse stijging ten opzichte van de acht gevallen van vorige week. Onderaan de tabel staat Nijlen met slechts twee besmettingen. Bonheiden zakt van 23 naar zes.

Ook de incidentie is het hoogst in Mechelen. Met omgerekend 310 besmettingen per 100.000 inwoners berekend over een periode van twee weken heeft de stad als enige plaats in onze regio een incidentie van meer dan driehonderd. Willebroek telt omgerekend nog 266 besmettingen en Sint-Katelijne-Waver vervolledigt de top-3 met 203 besmettingen. Vier steden en gemeenten hebben een incidentie lager dan honderd. Het gaat om Bornem (93), Lier (84), Heist-op-den-Berg (77) en Nijlen (70).

Status quo

Net als het aantal besmettingen, blijven ook de ziekenhuiscijfers ongeveer gelijk. Alleen in het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt in de provincie Antwerpen is een duidelijk verschil merkbaar. Op vrijdag 17 september waren er 83 mensen gehospitaliseerd. Een week eerder waren dat er nog 92. Het aantal patiënten op de dienst intensieve zorgen bleef gelijk op 29, maar zakte vorige week maandag wel even tot 24. Achttien mensen moeten aan de beademing. Ook dat is een status quo.

80% gevaccineerd

Intussen werden 283.237 twaalfplussers in onze regio minstens deels gevaccineerd. Dat is 81,26%. Bornem en Bonheiden zijn de uitschieters met respectievelijk 86,17% en 85,48%. Onderaan staan Willebroek en Mechelen met 76,09% en 76,39%. Het aantal twaalfplussers dat volledig gevaccineerd werd, gaat richting de kaap van 80%. Over de hele regio bekeken kreeg precies 79,48% van de volwassenen en de jongeren alle prikken die nodig zijn.

Bij de volwassenen ligt de vaccinatiegraad in tien van de twaalf steden en gemeenten boven de 90%. Willebroek en Mechelen blijven voorlopig steken op 88,40% en 88,44%. Gemiddeld is in de Mechelse regio 92,63% van de achttienplussers volledig ingeënt.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio