Postzegel voor 85 jaar vtbKultuur Kalmthout 

Postzegel voor 85 jaar vtbKultuur Kalmthout © rr

vtbKultuur viert 85 jaar met eigen postzegel

Kalmthout -

De Kalmthoutse cultuurvereniging ‘vtbKultuur Kalmthout is een van de 145 lokale afdelingen van de Vlaamse Toeristenbond (VTB, die volgend jaar zijn 85ste verjaardag viert. “Voor die speciale gelegenheid brengen we een eigen postzegel uit”, vertelt voorzitter Alain ’T Kindt.

“Eigenlijk vieren wij in 2022 twee bijzondere verjaardagen. Onze nationale moederorganisatie bestaat precies honderd jaar. De Vlaamse Toeristenbond (VTB) werd opgericht in Antwerpen op 29 januari 1922 als een onafhankelijke, niet-partijgebonden toeristische vereniging”, weet Alain ’T Kindt. “Uit opzoekingswerk leren we dat er in 1937 in Kalmthout een lokale afdeling werd opgericht. Met vtbKultuur Kalmthout mogen we dus 85 kaarsjes uitblazen.”

Postzegel

“Tijdens het snuisteren in de geschiedenis van onze eigen afdeling ontdekten we dat vtbKultuur Kalmthout werd opgericht in 1937 in café Het Vliegend Wiel. Daar verwijst ook een postkaart van fotograaf Frans Hoelen (1870-1904) naar. Het is die postkaart waarop wij ons gebaseerd hebben om nu een eigen postzegel uit te brengen. Zo willen we onze 85ste verjaardag op een originele manier onder de aandacht brengen. We zijn er zeker van dat heel wat verzamelaars dit collectorsitem in hun bezit willen hebben”, zegt Alain ’T Kindt.

Frans Hoelen was een Kapels fotograaf die de regio van toen in beeld bracht met zijn postkaarten. In totaal zijn er duizenden postkaarten gemaakt. Het was niet alleen Frans Hoelen die de foto’s nam. De man stierf op amper 34-jarige leeftijd. Zijn schoonbroer Louis Peeters nam de zaak over en leverde nog duizenden postkaarten af. In het Poldermuseum in Lillo loopt nog een hele tijd een tentoonstelling rond de postkaarten van Hoelen.

“Om praktische redenen zijn de speciale postzegels alleen te bestellen per vel van 20 postzegels. We kunnen deze aanbieden aan 26,59 euro per vel. Bestellingen ontvangen we graag uiterlijk 15 november, zodat we tijdig alles in productie kunnen laten gaan”, geeft Alain ’T Kindt, voorzitter van vtbKultuur Kalmthout nog mee.

Info en bestellingen: kalmthout@vtbkultuur.be of 0479 69 84 92 Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio