Burgemeester Dirk Bauwens en leden van Ferm bij de inhuldiging van de nieuwe Troostplek aan De Kaak. 

Burgemeester Dirk Bauwens en leden van Ferm bij de inhuldiging van de nieuwe Troostplek aan De Kaak. © JAA

Bloembollenveld als Troostplek naast Geboortebos

‘s-Gravenwezel/Schilde -

Schilde beschikt sinds kort over een officiële Troostplek. Die kreeg op initiatief van de vrouwenbeweging Ferm en dankzij de medewerking van de gemeente een symbolische plek: vlakbij het al eerder aangeplante Geboortebos, de groene ruimte aan De Kaak naast de Delhaize supermarkt. De cirkel van het leven wordt zo mooi rond gemaakt.

Ferm is het netwerk dat vroeger Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen heette. In ’s-Gravenwezel werkt ze nauw samen met Femma. De vrouwenbeweging zet de jongste tijd sterk in op troost omdat nu eenmaal heel wat mensen met verlies te maken krijgen. Ferm heeft zelfs een heus Plan Troost opgesteld en streeft ernaar in heel Vlaanderen zoveel mogelijk symbolische plekken te creëren waar mensen bewust naartoe kunnen trekken om troost te vinden. In Schilde is gekozen voor een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, aan De Kaak in ’s-Gravenwezel met ingang vanaf de parking van de Delhaize. Ook rolstoelgebruikers kunnen er vlot bij geraken.

De eerste bloembollen werden meteen geplant in het mini veld.

De eerste bloembollen werden meteen geplant in het mini veld. © JAA

Gedenksteen

“Nu en ieder najaar planten we hier bloembollen als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. En in het voorjaar, wanneer de bloemen groeien en bloeien, herdenken en gedenken we hier onze dierbaren. Je kan er ook ‘gewoon’ tot rust komen, bezinnen en mijmeren. hopelijk ook verbondenheid voelen en veerkracht vinden”, zegt schepen voor Gezin en Senioren Kathleen Krekels (N-VA), die ook voorzitter is van de lokale Ferm-afdeling.


 

 © JAA

“Het initiatief is er mede gekomen omdat in coronatijd veel mensen gedwongen werden om in beperkte kring afscheid te nemen van hun dierbaren. Sommige hebben zelfs helemaal geen afscheid kunnen nemen”, weet Krekels. Ze hielp mee de eerste bloembollen planten. Ze wees ook op de mogelijkheid om op deze Troostplek een kleine gedenksteen met treffend woord of passende tekst neer te leggen.

Bij de inhuldiging sprak ook burgemeester Dirk Bauwens (N-VA), die de Troostplek ter beschikking stelde en zijn diensten inschakelde om de plek gebruiksklaar te maken onder meer door enkele zitbanken te plaatsen. “Troostplek en geboortebos liggen harmonisch vlak naast elkaar. Dat is een mooie symboliek voor de cirkel van het leven, die hier mooi gerond wordt”, aldus Bauwens.

Tijdens de korte plechtigheid werden afscheidsgedichten voorgelezen door plaatselijke Ferm-leden Ria Hendrix en Reinilde Van den Plas. Er klonk ook melancholische harpmuziek. Anniek Desmet van Ferm ’s-Gravenwezel formuleerde een slotboodschap en nodigde iedereen uit van de troostplek gebruik te maken. ( jaa)


 

 © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio