© ATV

Nachtleven misnoegd om verplichte ventilatie: “Wat is dan nut van Covid Safe Ticket?”

Verschillende nachtclubs en discotheken zijn niet tevreden met de verplichte ventilatie die het Overlegcomité heeft opgelegd. Dat schrijft De Morgen maandag. “Wat is dan het nut van het Covid Safe Ticket?”, klinkt het bij Gerald Claes, uitbater van danscafé Charlatan en lid van Nightlife Counsil Gent. Ook Antwerpse discotheekuitbaters zien het somber in en vragen een verlenging van de verlaagde btw.

Bron: Belga, eigen berichtgeving

“Wij hadden het geluk om te kunnen open voor 200 mensen door een achterpoortje in de wet”, zegt Nourdine Ben Salam van discotheek Red & Blue in de Lange Schipperskapelstraat. “Toch lijkt het er nu op dat het weer moeilijker zal worden om open te blijven. Het probleem is vooral dat we niets weten. Er wordt iets aangekondigd, maar wat concreet weet niemand. Dit maakt het allemaal heel moeilijk voor ons.”

Afgelopen vrijdag kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op het Overlegcomité aan dat er een reglementair kader komt op het vlak van ventilatie in cafés, restaurants, fitnesscentra, sportinfrastructuur binnen en discotheken. Er komen dus verplichtingen op het vlak van ventilatie. Welke verplichtingen dat precies zijn, wordt later bekendgemaakt.

LEES OOK: Vandenbroucke: “Ventilatie in fitnesscentra, horeca en discotheken wordt verplicht”

“Er is het verplichte Covid Safe Ticket, dus wat is het nut van die verplichte ventilatie?”, aldus Gerald Claes, die benadrukt dat laattijdige communicatie van de overheid ook voor problemen kan zorgen. “Het is onverantwoord om dit twee weken voor opening in onze schoenen te duwen, dat is niet haalbaar voor de meeste zaken.” 

Verluchten is mogelijk nodig omdat ook gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen en zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden (bijvoorbeeld door allergie) nog (ernstig) ziek kunnen worden van corona.

Minister Vandenbroucke verklaarde vrijdag wel dat de verplichting niet van vandaag op morgen zal worden ingevoerd. Er komt een overgangsperiode met een zekere tolerantie, waarin de inspectie veeleer dienst zal doen als coaching in plaats van repressief tewerk te gaan. Maar na die periode zal de reglementering duidelijk zijn en indien er geen oplossingen mogelijk zijn om de kwaliteit te garanderen, dan wordt de ultieme sanctie de sluiting. 

Btw-verlaging

De discotheekeigenaars vragen ook het behoud van verlaagde btw voor hun sector. “Op 1 oktober stopt de overheid met het verlaagde tarief voor horeca. Maar omdat we dan pas open mogen, hebben we daar zelf helemaal niets aan gehad. Daarom willen we dat de overheid voor ons een uitzondering maakt”, klinkt het. “We mogen dit niet verhalen op de consument. Ook die heeft tijdens corona al genoeg afgezien.”