Voorlopig geen gemeenteraad in de raadzaal van het stadskantoor. 

Voorlopig geen gemeenteraad in de raadzaal van het stadskantoor. © Chris Van Rompaey

Lierse gemeenteraad blijft digitaal: “Burgemeester bang van democratie?”

Lier -

De eerstvolgende gemeenteraadszitting in Lier, op maandag 27 september, vindt opnieuw enkel digitaal plaats. Dat is niet naar de zin van Vlaams Belang-fractieleider Bart Verhoeven. Hij vraagt zich af of burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) bang is voor corona of van democratie.

Chris Van Rompaey

“Een merkwaardige beslissing die toch heel wat vragen oproept. Vaccinatie was immers ons ticket voor de vrijheid. We zouden terug naar het normale leven gaan wanneer de kaap van 90% gevaccineerde volwassenen in Vlaanderen bereikt was. Die kaap is ondertussen overschreden, ook in Lier. Bovendien beschikt Lier over heel wat locaties om een gemeenteraad fysiek te kunnen organiseren, mét respect voor de veilige afstandsregels”, stelt Bart Verhoeven.

“Geen democratisch debat”

“Dat de digitale raadszittingen in Lier, onder meer door de keuze om gebruik te maken van een programma dat niet geschikt is voor digitale vergaderingen met veel deelnemers, een ramp waren, is een understatement. Het democratisch debat was er dan ook zelden te zien. De meeste raadsleden waren al tevreden als ze tijdens hun tussenkomst niet van het systeem gesmeten werden.”

“Een burgemeester zou er dan ook alles aan moeten doen om de gemeenteraad fysiek te kunnen laten doorgaan. Maar de Lierse burgemeester kiest er bewust voor om dat niet te doen. Het enige argument dat hij mij kon geven, was dat dit organiseren op een andere locatie geld zou kosten. Dat zal inderdaad een kleine meerprijs hebben, maar dat excuus gebruiken lijkt me behoorlijk zwak. De gemeenteraad is het hart van de democratie in onze stad en verdient het om in de meest optimale omstandigheden te laten plaatsvinden.”

“De échte vraag is dus of burgemeester Boogaerts bang is van corona, of bang is van de democratie en de gemeenteraad dus liever in niet optimale omstandigheden wil laten plaatsvinden? De vraag stellen is ze waarschijnlijk ook beantwoorden”, concludeert Bart Verhoeven.

Noodzakelijke afstand

Burgemeester Frank Boogaerts ziet dat uiteraard anders. “In onze gemeenteraadszaal is het onmogelijk om de noodzakelijke afstand te bewaren. In andere zalen konden we de technische eisen niet invullen, zodat we noodgedwongen de vergadering van september digitaal moeten laten doorgaan.”

“Ik hoop trouwens, samen met het schepencollege, dat we de gemeenteraadszitting van oktober en de komende maanden wél op een veilige manier kunnen laten plaatsvinden in onze gemeenteraadszaal en volgens de geldende maatregelen op dat moment. Ook in ben namelijk een grote voorstander van fysieke vergaderingen wanneer het kan.”, benadrukt Boogaerts.MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio