Schooldirecteur Dirk Van Steyvoort, schepen Marina de Bie en burgemeester Alexander Vandersmissen. 

Schooldirecteur Dirk Van Steyvoort, schepen Marina de Bie en burgemeester Alexander Vandersmissen. © Stad Mechelen

Pareipoelstraat is voortaan schoolstraat: “Veiligheid van leerlingen Victor Van de Walle verhogen”

Mechelen -

De komende maanden wordt een deel van de Pareipoelstraat in Mechelen een schoolstraat. Die ingreep moet de veiligheid van de leerlingen van basisschool Victor Van de Walle verhogen. Op de Brusselsesteenweg komt er ook een kiss & ride-zone. Het proefproject loopt tot en met 24 december.

Stijn Van de Sande

Vanaf deze week is de Pareipoelstraat tussen de Wijngaardstraat en de Tuinbouwstraat een schoolstraat. Dat houdt in dat de straat autovrij is bij het begin en einde van de schooldag en moet de veiligheid van de leerlingen van basisschool Victor Van de Walle verhogen. Om kinderen die met de auto naar school komen toch veilig te laten uitstappen, wordt er een kiss & ride-zone geïnstalleerd op de Brusselsesteenweg.

“Uit cijfers van het VIAS blijkt dat jaarlijks 2.500 leerlingen betrokken raken bij een verkeersongeval op de weg van en naar de school. Dat zijn maar liefst veertien kinderen per dag”, zegt Dirk Van Steyvoort, directeur van GO! Victor Van de Walle. “Het grootste deel van die ongevallen doet zich voor vlakbij de schoolpoort. We zijn dan ook blij dat we samen met de stad het charter ‘veilige schoolomgeving’ kunnen ondertekenen en een schoolstraat kunnen invoeren.”

“Maximale veiligheid”

“Zowel de schoolroute als de omgeving rondom de schoolpoort moeten een veilige plek zijn voor onze kinderen”, zegt Onderwijsschepen Marina De Bie (Vld-Groen-m+). “Maar alleen door een sterk engagement van alle betrokken partijen, zoals ouders, kinderen, leerkrachten en omwonenden kan een schoolstraat succesvol zijn. Het effect van deze ingreep zal gemonitord worden via het nieuwe project CityFlows en bijgestuurd worden waar nodig.”

Het proefproject loopt zeker tot en met 24 december. Mogelijk wordt de Pareipoelstraat daarna de elfde definitieve schoolstraat in Mechelen. “Een schoolstraat verhoogt maximaal de veiligheid aan de schoolpoort. Als stad begeleiden we de scholen in dit traject en we roepen de schoolbesturen dan ook op om met een proefproject te beginnen”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio