© JAA

Wereld Opruimdag lijdt onder karige opkomst: “Vooral jeugd laat het afweten”

‘s-Gravenwezel/Schilde -

De jacht op zwerfvuil, die ook in Schilde werd georganiseerd naar aanleiding van Wereld Opruimdag, leverde dit jaar geen grote buit op. Dat kwam niet omdat er minder zwerfvuil lag, maar door de lage opkomst van vrijwilligers. Slechts tien mensen kwamen initiatiefnemer Jef Helderweert bijstaan. Die wordt er wat moedeloos van.

Verzamelplaats dit jaar was De Drie Rozen in ‘s-Gravenwezel. De actie werd ondersteund door Mooimakers, Groenrand, het gemeentebestuur van Schilde en de gastvrije lokale heemkring.

De karige opkomst van vrijwilligers – vooral de jeugd liet het afweten - ontgoochelt Jef Helderweert. Die had nochtans al maanden vooraf oproepen gelanceerd. Het weer was ook uitstekend. “Mogelijk lag het aan het relatief vroege aanvangsuur of speelde het massaal heropstartende verenigingsleven ons parten? We hebben dit keer dan ook maar een tiental volle zakken met zwerfvuil verzameld”, maakt Helderweert de balans op.

Statiegeld op verpakking

“Zo’n opruimactie – hoe zinvol ook - klink natuurlijk niet erg sexy”, zegt Hans Hanssen, gemeenteraadslid voor CD&V, die wel op de afspraak was. “Om meer deelnemers te bereiken, zou het in de toekomst beter zijn om in samenwerking met de gemeente nevenactiviteiten te organiseren die meer volk lokken. Het uiteindelijke doel is om mensen te sensibiliseren om geen zwerfvuil achter te laten.”

Hanssen en Helderweert hopen dat de zwerfvuilactie het gemeentebestuur van Schilde zal aanzetten om eindelijk toe te treden tot de Nederlands-Belgische statiegeldalliantie. De statiegeldalliantie bepleit de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. De veronderstelling is dat dit tot minder zwerfvuil zal leiden en de verpakkingsindustrie voor haar verantwoordelijkheid zal plaatsen.

De gemeente kreeg nog wel een dankwoord voor de traktatie in de vorm van een drankbonnetje geldig in de lokale herberg. ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio