Het leegstaande winkelpand in de Hoogstraat kreeg al een bestickering om de plannen aan te kondigen. 

Het leegstaande winkelpand in de Hoogstraat kreeg al een bestickering om de plannen aan te kondigen. © rr

Boom legt hand op leegstaand handelspand voor starters en pop-ups

Boom -

Het autonoom gemeentebedrijf (AGB) Boom Plus heeft in opdracht van het lokaal bestuur een overeenkomst tot aankoop ondertekend voor het pand in de Hoogstraat 7. Het gebouw waar vroeger Electro Claes was gevestigd, is een van de grootste handelspanden in het centrum en bedoeling is om er in afwachting van een toekomstige invulling starters en pop-ups een plaats te bieden.

De aankoop van het grote handelspand past in de plannen van het bestuur om het handelscentrum nieuw leven in te blazen en te versterken. Het gebouw staat al enkele jaren leeg en is danig in verval.

“Het AGB gaat de winkel op relatief korte termijn renoveren en door middel van economisch haalbare huurformules beschikbaar stellen aan starters”, kondigt schepen van Ruimtelijke Ordening & Stadsontwikkeling en Lokale Economie Tom Dewandelaere (CD&V) aan. “Ook de handelszaken die vandaag als pop-up gevestigd zijn in andere panden in het handelscentrum die worden gesloopt, kunnen hier een nieuwe thuis vinden.”

Met een bruto winkeloppervlakte van 800 vierkante meter en een pakhuis van nog eens 1700 vierkante meter is het een van de grootste handelspanden in Boom centrum. “Voor het achterste deel van de winkel en het pakhuis zullen meer doorgedreven renovaties nodig zijn, maar het voorste gedeelte kan op kortere termijn in gebruik worden genomen”, verduidelijkt de schepen. “In eerste instantie gaan we de overlast aanpakken die de vele duiven veroorzaken die hun nesten in het vervallen pand hebben gemaakt.”

Toekomstige invulling

Starters en pop-ups krijgen er een plaats in afwachting van een nieuwe invulling van het pand en de omgeving. “Het pakhuis achteraan geeft uit op het binnengebied achter de kerk en het parochiecentrum. Deze strategische verwerving geeft op termijn mogelijkheden om het kerkenplan uit te voeren en dit binnengebied samen met de kerk open te trekken naar de Grote Markt. De precieze bestemming is nog niet duidelijk, maar de toekomstige invulling van deze zone zal zoals andere recente ontwikkelingen een combinatie worden van wonen, werken en winkelen met horeca en vrijetijdsbeleving”, legt schepen Tom Dewandelaere uit.

Bij de Vlaamse Overheid wordt een subsidieaanvraag gedaan voor de aankoop en transformatie van leegstaande winkelpanden. Het verlijden van de aankoopakte staat gepland voor deze maand.

Bart Roggeman

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio