© RTV

Lederwaren Lenaerts sluit na 151 jaar de deuren: “Het is niet de crisis die ons nekte”

Mechelen -

Er valt een bom in de Mechelse middenstand. Lederwaren Lenaerts in de Bruul houdt er na 151 jaar mee op en begint vanaf vandaag met een totale uitverkoop. De hoge personeelskosten, de moordende concurrentie van grote online spelers en de gezondheid van de zaakvoerders hebben de doorslag gegeven. “Wij willen in schoonheid eindigen”, zegt Leo Lenaerts.

Sven Van Haezendonck

Meer dan 42 jaar werkten Leo Lenaerts en zijn echtgenote Marina Galle met hart en ziel in hun speciaalzaak voor lederwaren en bagage. Met zoon Roel die hen kwam versterken, was Lenaerts al vijf generaties lang een van de bekendste Mechelse familiezaken. “Het voorbije anderhalf jaar heeft zwaar op ons gewogen. We hebben heel de coronacrisis overleefd. Het is dus niet de crisis die ons genekt heeft, maar ze heeft wel een aantal pijnpunten blootgelegd”, zegt Leo Lenaerts.

Vooral de hoge loonkosten speelden de zaak parten. Lenaerts bespaarde op personeel. “Maar de werklast is op onze nek terechtgekomen. Ik ben 65-plusser. Ik ben eigenlijk met pensioen, maar ik werk nog zeventig uur per week. Ook mijn echtgenote is opnieuw meer dan voltijds bezig. Dat begint te wegen. Daardoor begint onze gezondheid stilaan wat te kraken”, legt Leo uit.

Showroom van merken

Zonder de hulp van zijn ouders kan zoon Roel niet voort. “Als hij ons moet vervangen, moet hij drie tot vier mensen aannemen. Dat is niet te betalen.” De oorzaak daarvoor ligt bij de internetverkoop. “Ondanks de zware investeringen en ons nieuwe concept, waar wij een voorbeeld waren voor collega’s in de Benelux, merken wij dat het koopgedrag van de consument sterk veranderd is. Consumenten beschouwen ons veel meer als een showroom van merken”, vertelt Leo.

Dat merkte hij zeer goed in zijn zaak. “Mensen komen bij ons iets bekijken, ze maken enkele fotootjes van de codes en daarna zoeken ze op het internet op waar ze het product het goedkoopst kunnen vinden. Wij investeren in een winkel, in collecties en in personeel, maar een grote online speler levert de volgende dag aan de deur”, zegt Leo.

“In 2017 hebben we onze winkel nog helemaal vernieuwd, maar de investeringen renderen niet”, zegt Leo Lenaerts. 

“In 2017 hebben we onze winkel nog helemaal vernieuwd, maar de investeringen renderen niet”, zegt Leo Lenaerts. ©  Sven Van Haezendonck

Dat is voor de familie niet vol te houden. “We zijn te groot om in een niche te werken en te klein om de concurrentie aan te gaan met de grote spelers.” De aanloop naar het nieuwe schooljaar toonde dat op een pijnlijke manier aan. “Voor onze schoolcollecties waren er merken die niet konden leveren, maar op het internet kon je producten kopen met 40% korting. Dan heb je een probleem”, zegt Leo.

In de sector van lederwaren richten leveranciers zich ook steeds vaker rechtstreeks tot de consument omdat ze winkelpunten verliezen. “Veel collega’s in onder andere Heist-op-den-Berg en Leuven zijn de voorbije vijftien jaar dichtgegaan. Wij zijn blijven vechten om te overleven, maar eigenlijk leggen we elk jaar geld toe. In die omstandigheden maakt de economische realiteit het voor ons onmogelijk om een speciaalzaak zoals de onze in de toekomst verder rendabel uit te baten”, vertelt Leo.

Kortingen van 20%

Om de trouwe klanten te bedanken, begint Lederwaren Lenaerts de uitverkoop al meteen met kortingen van 20%. Op handschoenen krijg je zelfs 50% korting. “We hebben enorm veel tevreden klanten die we zullen missen. Wij willen hen nog graag de kans geven om onze nieuwe wintercollectie met kwalitatieve lederwaren en bagage voor voordelige prijzen aan te kopen. Helaas zijn er ook veel wispelturige consumenten die ons gebruiken en misbruiken. Ze kopen iets op het internet en ze komen naar hier voor de service na verkoop.”

Lenaerts verwacht in de loop van november de deuren te sluiten. “We mogen trots zijn op het mooie en succesvolle verhaal dat we hebben geschreven. We hebben met veel passie iets in de mark gezet. We zijn begonnen met een winkel van 32 vierkante meter en we eindigen met eentje van 420 vierkante meter. Daarna is het tijd om te denken aan onze gezondheid en te genieten zonder stress en zonder ’s nachts wakker te liggen van de zaak”, zegt Leo.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio