©  BELGA

De vijf zilveren medailles van Van Aert in één jaar tijd op een rij gezet

Hij was er zo dichtbij, maar voor eigen volk kon Wout van Aert nét geen goud pakken op het WK tijdrijden. De 27-jarige Van Aert strandde in Brugge op amper vijf seconden van de toptijd van titelverdediger Filippo Ganna. En zo heeft Van Aert al voor de vijfde (!) keer in één jaar tijd zilver te pakken op een groot kampioenschap. Breekt hij volgende zondag de ban in de WK-wegrit?

Sam Varewyck

LEES OOK: Net niet! Filippo Ganna klopt Van Aert en Evenepoel in razend spannend WK tijdrijden, zilver en brons voor de Belgen

25 september 2020: WK tijdrijden

Net geen jaar geleden werd Van Aert ook al tweede op het WK tijdrijden. Ook toen moest hij zijn meerdere erkennen in Filippo Ganna, die voor eigen volk in Imola zijn eerste wereldtitel veroverde. Eén troost: die dag stond er écht geen maat op Ganna. Van Aert werd tweede op 26 seconden van de Italiaan, derde man Stefan Küng was nog eens drie tellen trager.

 

 ©  BELGA

27 september 2020: WK op de weg

Amper twee dagen na de tijdrit kreeg Van Aert in Imola een tweede kans op goud. Onze landgenoot begon er als één van de grote favorieten, maar het hellende parcours bleek uiteindelijk nog beter geschikt voor Julian Alaphilippe. De Fransman reed op de slothelling weg, een achtervolgend groepje met Van Aert kon niet meer terugkeren. Van Aert sprintte vervolgens naar zilver, voor Marc Hirschi.

 

 ©  AFP

31 januari 2021: WK veldrijden

We zouden het bijna vergeten, maar dit jaar werd ook het WK veldrijden in België georganiseerd. Wout van Aert leek er na een val van Mathieu van der Poel even op weg om een vierde regenboogtrui te pakken, maar het mocht niet zijn. Van der Poel kwam terug en reed in het Oostendse zand uiteindelijk naar zijn vierde wereldkampioenschap, voor Van Aert was het opnieuw zilver.

 

 ©  Foto Marc Van Hecke

24 juli 2021: olympische wegrit

Nadat Greg Van Avermaet goud pakte op de Olympische Spelen van Rio in 2016, wachtte in Tokio een unieke kans voor de Belgen om er twee op twee van te maken. Van Aert zat er als speerpunt in de selectie, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in vluchter Richard Carapaz. In de sprint om het zilver was hij andermaal de beste: Tourwinnaar Tadej Pogacar werd op een zucht van Van Aert derde.

 

 ©  BELGA

19 september 2021: WK tijdrijden

Voor eigen volk kreeg Wout van Aert een nieuwe kans op goud in de WK-tijdrit. Helaas bleek er opnieuw eentje te sterk: Van Aert klopte met landgenoot Remco Evenepoel, kersvers Europees kampioen Stefan Küng en Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen een pak mooie namen en leek lange tijd op weg naar plek één. In de slotkilometers maakte specialist Filippo Ganna echter het verschil. Resultaat: weer tweede, en deze keer op slechts vijf seconden van de winnaar. Spoelt hij deze nieuwe zilveren teleurstelling zondag weg met een gouden plak in de wegrit.

 

 ©  REUTERS