© ATV

Dave Matthysen eerste ganzenkoning in anderhalf jaar

Hoevenen -

Het is zo ver. De gansrijders zijn terug paraat. Het waren de geelgroene folkloreruiters van Hoevenen die de spits afbeten na de coronabeperkingen. Dave Matthysen kroonde zich voor het eerst koning.

Net als bij alle andere gansrijdersverenigingen was er ook bij de Koninklijke Gansrijdersmaatschappij Hoevenen lang onzekerheid of er dit jaar kon worden gestreden. De collega’s van Berendrecht en Zandvliet gooiden eerder dit jaar de handdoek. Zij besloten om in 2021 niet te strijden voor nieuwe koningen. Hetzelfde deden de Ekerse gansrijders. Stabroek strijdt op zondag 3 oktober en de amazones van de Vrije Gans doen dat op zaterdag 9 oktober in Berendrecht. Een keizerstrijd komt er niet.

Voor het eerst koning.

Voor het eerst koning. © evdw

Wanneer duidelijk werd dat er versoepelingen aankwamen in de coronabeperkingen, hielden de Hoevense gansrijders de deur op een kier en later prikten ze de datum van zondag 19 september vast.

Tom Hendrickx, geitenboer uit de Rijstraat, werd in het voorjaar 2019 koning. Omwille van corona is hij meteen de langst regerende hoogheid in de geschiedenis van de Hoevense gansrijders, de oorlogsjaren niet meegerekend.

Dave Matthysen gekroond.

Dave Matthysen gekroond. © evdw

Het is ook voor het eerst dat een uittredend koning de strijd organiseert op zijn privéadres. Op het erf van Tom Hendrickx werd een feesttent neergezet, de galg opgesteld en een piste aangelegd. Ook dat is nooit eerder gebeurd. De beslissing om dat te doen heeft niets te maken met de pandemie, maar wel met de heraanleg van de Stabroekse Dorpsstraat. Dit weekend werd daar de laatste asfaltlaag gelegd en de wegmarkeringen aangebracht. Daarom moeste het verkeer worden omgelegd. Die omleiding liep langs het Frans Oomsplein, waar de gansrijders normaal hun wedstrijd houden.

Hier kroonde Dave Matthysen zich voor de eerste keer in zijn gansrijderscarrière tot koning van de Hoevense gansrijders. Meteen een historische koning, want in het voorjaar moet hij zijn pas verworven al opnieuw verdedigen. De massa zakte in elk geval af naar de Rijstraat. Vele honderden kwamen supporteren, drinken en feesten. Aan alle toeschouwers werd gevraagd om hun Covid Safe Ticket te laten zien. Dat leverde geen problemen op.

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick de Roo

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick De Roo

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio