Arno Vervaele en co trekken hun Harry Potter-wagentje voort waaraan zijn familie tot zondagochtend  gewerkt had. Het bleek achteraf goed voor een tweede plaats en de prijs van zowel kinderjury als het publiek. 

Arno Vervaele en co trekken hun Harry Potter-wagentje voort waaraan zijn familie tot zondagochtend gewerkt had. Het bleek achteraf goed voor een tweede plaats en de prijs van zowel kinderjury als het publiek. © JAA

Kleine Bloemenstoet opnieuw groot en ontroerend spektakelstuk

Wommelgem -

De Kleine Bloemenstoet behoort sinds enkele jaren tot het Vlaams cultureel erfgoed. Zondag werd tijdens de 59ste en eerste postcorona editie aangetoond dat die status terecht is. Toch weer veertien wagentjes, versierd met tienduizenden dahlia’s, hadden heel wat bekijks.

Jan Auman

De aantrekkingskracht van de bloemenwagentjes, waaraan groepjes buren en families de voorbije dagen hard gewerkt hadden, bleek zo groot dat de laatste coronavrees door duizenden inwoners en liefhebbers uit andere gemeenten overwonnen werd. Langs alle straten van het licht hertekende parcours stonden de Wommelgemnaren vaak rijen dik uit te kijken naar de door kinderen voortgetrokken fleurige kunstwerken.

“Fantastisch dat de stoet opnieuw kan doorgaan”, vindt Jeroen Peeters, één van de vele inwoners die de stoet aandachtig volgt met echtgenote Debby en zoontje Mil. “Ik heb als kind vroeger zelf nog meegelopen in deze stoet. Deze traditie hoort gewoon bij Wommelgem. De deelnemende groepen van dit jaar hebben echt weer hun best gedaan. Ook de animatie met clown en muziekgroepen zorgt voor een feestelijke ambiance in het dorp.”

Oud-deelnemer en fan van de Kleine Bloemenstoet Jeroen Peeters met vrouw en zoontje langs het parcours.

Oud-deelnemer en fan van de Kleine Bloemenstoet Jeroen Peeters met vrouw en zoontje langs het parcours. © JAA

“Zeg dat wel”, zegt Bart Vervaele uit buurgemeente Ranst met klein oogjes. “Het was half zes deze ochtend toen we de laatste dahlia hadden goed gestoken van Harry Potter personage Hij-die-niet-genoemd-mag-worden. Mijn zoon Arno trekt het wagentje samen met drie van z’n vrienden.”

Alle wagentjes passeerden zowel een volwassen en dit jaar voor het eerst ook een kinderjury. Arya (9), Nore (11) en Elise (9) hadden hun jurytafel opgesteld in de Handboogstraat en deelden achteraf een snoeptaart uit als extra onderscheiding voor de wagen die er volgens hen het mooist uitzag. Zoals bij de voorstelling van wielrenners voor een belangrijke koers, werden alle deelnemers van deze 59ste Kleine Bloemenstoet met verve voorgesteld door speakers Ann Theys en Bart Van Scharen.

De kinderjury met enkele vrijwilligers van de organisatie: Martine Lambrechts, Bart Van Scharen en Johan Smits.

De kinderjury met enkele vrijwilligers van de organisatie: Martine Lambrechts, Bart Van Scharen en Johan Smits. © JAA

“Zij zijn slechts twee van de tachtig in oranje T-shirts gestoken vrijwilligers zonder wie deze stoet niet mogelijk zou zijn”, vertelt Johan Smits, bestuurder van de organiserende vzw. “Zoveel medewerkers hadden we zeker met de afgebakende Covid Safe-zone op de Kerkplaats ook wel nodig. Maar alles is goed verlopen. Dankzij Maurice De Vadder, de overleden onderpastoor die ooit met deze traditie is begonnen, konden we alweer rekenen op ideaal weer. Ook de populaire bollenregen, waarbij door de Bluschmaatschappij vanop grote hoogste honderd kg snoep over de Kerkplaats wordt gegooid, konden we opnieuw inlassen als sluitstuk. De corona-impact bleef beperkt.”

De kennersjury had het niet gemakkelijk om uit die kleurrijke welriekende stoet drie winnaars aan te duiden. Bij de grootste wagens ging de hoofdprijs naar Snorkstafette van De Goede Bleelie. Arno en zijn Harry Potter-vrienden werden knap tweede en wonnen daarnaast zowel de publieksprijs als de prijs van de kinderjury. In de tussencategorie sprong Nemo van Plan B eruit en de jury bekroonde ook nog het gezelschap Dagterburen met hun kleine Luchtpost-creatie.  (jaa )


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA

Controle bij de Covid Save-zone op de Kerkplaats.

Controle bij de Covid Save-zone op de Kerkplaats. © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA