Vulkaan barst uit op La Palma, beelden tonen hoe huizen worden verzwolgen door lavastroom

Minstens 5.000 mensen hebben hun huizen verlaten na de vulkaanuitbarsting, die zondag in het zuiden van het Canarische Eiland La Palma plaatsvond. Onder de geëvacueerden bevonden zich zondagnamiddag al minstens 500 toeristen. Dat hebben lokale media gemeld. Boven het eiland is een grote aswolk zichtbaar. Het lawaai dat de uitbarsting veroorzaakt is oorverdovend. “Net een ontwakend monster.” Volgens Christel Wuyts uit Beerzel heerst er geen paniek in hoofdstad Santa Cruz.

Bron: BELGA, kvro

Na een eerste uitbarsting op zondag, omstreeks 15.00 uur lokale tijd, spuwde de vulkaan rotsfragmenten, lava en grote hoeveelheden bruine en witte rook uit. Volgens de Spaanse publieke omroep RTVE waren er minstens zeven plekken van waaruit as, lava en rook kwamen.

“Het is als een geluid van straaljagers die overvliegen”, getuigt Werner Goelen, een striptekenaar uit Wilrijk die op La Palma woont, op Radio 1. “Het is niet echt geruststellend, als een monster dat ontwaakt.” Ook Jonas Perez, een lokale gids op het eiland, vertelt aan de Britse openbare omroep BBC dat hij nog altijd trillingen kan voelen. “Het meest verwonderlijke is het geluid dat uit de vulkaan komt... het is extreem luid en lijkt op 20 vertrekkende gevechtsvliegtuigen.”

Christel Wuyts uit Beerzel (Putte) getuigt vanuit Santa Cruz. 

Christel Wuyts uit Beerzel (Putte) getuigt vanuit Santa Cruz. ©  rr

Christel Wuyts uit Beerzel (Putte) verblijft momenteel in Santa Cruz, de hoofdstad van het Canarisch eiland. Haar broer heeft een woning in het noordoosten. “Momenteel zitten we hier goed”, zegt Wuyts. “Zondagavond werd de aswolk wel duidelijk zichtbaar tot hier. Verschillende bussen met geëvacueerden, waaronder toeristen, stroomden ‘s avonds toe. In Santa Cruz heerst er wel een serene sfeer. De bewoners blijven er alleszins behoorlijk rustig onder. Mijn buurvrouw heeft de uitbarstingen in 1949 en 1971 meegemaakt. ‘Dat hoort bij ons Isla Bonita’, zegt ze. Het is een fantastisch mooi, maar wel een grillig eiland.”

Onbewoond eiland

De uitbarsting gebeurde in een onbewoond gebied van het eiland, maar toch zagen mensen zich gedwongen hun huizen te verlaten. Volgens de website van de Spaanse krant El País evacueerde de Guardia Civil minstens 5.000 mensen uit de dorpen El Paso, Llanos de Aridane en Tazacorte, ten noorden van het vulkaangebied Cumbre Vieja. In de loop van de namiddag ging het al om 500 toeristen, aldus het lokale nieuwsmedium Canarias7.

Verschillende lavastromen rolden de hele nacht met een snelheid van ongeveer 700 meter per uur bergafwaarts in de richting van bebouwde gebieden. Verschillende huizen zijn al verwoest of beschadigd, aldus RTVE maandag. Er zijn nog geen gewonden gemeld.

Een huis in de Llanos de Aridane gaat in vlammen op. 

Een huis in de Llanos de Aridane gaat in vlammen op. ©  REUTERS

De autoriteiten op het Canarische eiland, dat bijna 85.000 inwoners telt, hebben de bevolking gevraagd om rustig te blijven. Toch werd de rode alarmfase van het vulkanische noodplan afgekondigd, met evacuaties tot gevolg. De voorbije dagen waren immers al duizenden seismische schokken geregistreerd.

Bovendien was de grond op sommige plaatsen naar boven gekomen, wat aangaf dat magma zich onder Cumbre Vieja aan het opstapelen was. De autoriteiten hadden mensen in de buurt van het vulkaangebied in de loop van de week al opgeroepen een koffer klaar te maken. De Spaanse premier Pedro Sanchez stelde een geplande reis naar New York uit. Hij besliste om naar La Palma te gaan om de situatie ter plekke op te volgen. Sanchez heeft snelle hulp beloofd. “De burgers van het eiland kunnen gerust zijn, want de staat beschikt over voldoende middelen en personeel”, aldus de Spaanse eerste minister in de nacht van zondag op maandag.

Van 1971 geleden

De laatste uitbarsting op La Palma vond plaats in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia drie weken lang lava spuwde. Anders dan Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Tenerife is La Palma geen populaire toeristische bestemming van de Canarische eilanden.

 

 ©  AFP

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP