©  BELGA

Westerlo zet scheve situatie recht na heerlijke knal van Van den Keybus

Westerlo heeft in een hoogst aangename topper in 1B een scheve situatie tegen Deinze helemaal rechtgezet. Challouk zette de enthousiaste bezoekers op een dubbele voorsprong, in de slotfase sleepten de Kemphanen via een heerlijke goal van Van den Keybus toch nog een punt uit de brand.

Kersten Steurbaut

Westerlo en Deinze begonnen met open vizier aan de wedstrijd en dat resulteerde al snel in aardig wat kansen. Mertens opende voor de bezoekers de debatten met een dubbele poging na slecht uitverdedigen van Jordanov. De eerste strandde op ploegmaat De Belder, de tweede verdween in de tribunes van ‘t Kuipje.

Westerlo kon bij winst en kloofje van vijf punten slaan, maar het waren de Oost-Vlamingen die net iets gretiger voor de dag kwamen. Meer diepgang, meer snelheid in de acties en meer grinta. Christophe Janssens en Kurt Abrahams, twee spelers die in Westerlo hun contract niet zagen verlengd, zaten voor de rust uitstekend in de wedstrijd.

De naam van Janssens had zelfs op het scorebord kunnen staan. De Brusselaar probeerde Jensen eerst te verrassen met een snel genomen vrije trap - de Deen kon achteruit lopend het leer nog net over de lat tikken - en knalde op de daaropvolgende hoekschop een afvallende bal wel tegen de touwen. Het feestje was van korte duur. Een ploegmaat bevond zich in de baan van het schot en stond buitenspel.

Aan de overkant kon Westerlo onvoldoende profiteren van de vrije ruimtes. Een vluchtschot van Dierckx waaide over en een schot van Bernat werd nog van de lijn gekeerd. De beste poging was voor De Cuyper. De huurling van Club Brugge werd door Bernat perfect voor doel gezet, maar miste overtuiging en mikte zijn poging recht op Vandenberghe. Daar zat veel meer in.

De wedstrijd was nog maar een half uur ver, het was een klein mirakel dat het nog steeds 0-0 was. Al bracht Deinze daar snel verandering in. Een schot van Abrahams werd door Jensen nog geblokt, in de rebound werd Challouk niets in de weg gelegd om de 0-1 binnen te knallen. De verdediging van Westerlo zag er niet goed uit. De vinnige Challouk was een gesel voor de Westelse defensie en probeerde net voor rust nog een strafschop te versieren. De middenvelder ging iets te nadrukkelijk over het been van Van den Keybus. Schwalbe en geel, oordeelde Ken Vermeiren.

Na de pauze dreigde Challouk Westerlo definitief de mond te snoeren. De thuisploeg probeerde zich terug in de wedstrijd te knokken, maar miste overtuiging. Op de tegenaanval was een enthousiast Deinze veel gevaarlijker. De Belder schoot van dichtbij onbegrijpelijk de 0-2 over, maar na onnodig balverlies kreeg Westerlo toch het deksel op de neus. Challouk rondde de perfect uitgevoerde tegenaanval knap af.

Wedstrijd gespeeld? Niet dus. Westerlo toonde weerbaarheid en ging nu zelf met meer enthousiasme voetballen. Het had even geduurd, maar in het laatste half uur draaide de Kempense motor eindelijk op vol toerental. Dierckx zorgde na een zelf uitgelokte strafschop vanop de stip voor de aansluitingstreffer. De vlam zat terug helemaal in de pan. Deinze werd met de rug tegen de muur gezet en ontsnapte: een kopbal van Perdichizzi spatte uiteen op de lat.

Westerlo verdiende een gelijkmaker. In de slotfase sleepte Van den Keybus met een wereldgoal dat puntje ook uit de brand. De middenvelder nam vanop 25 meter een afvallende bal meteen op de slof en knalde het leer onhoudbaar laag in de hoek. ‘t Kuiptje ontplofte. De fans wilden de drie punten, maar een slotoffensief leverde niets meer op.

Een billijke puntendeling houdt in het klassement het verschil beperkt, al zal de comeback voor Westerlo mentaal misschien aanvoelen als een overwinning.

Westerlo: Jensen; Jordanov, Seigers, Perdichizzi, Mabea; Van den Keybus, Van Eenoo, De Cuyper, Dierckx, Vaesen, Bernat

Deinze: Vandenberghe; Staelens, Boone, Prychynenko, Janssens; Hendrickx, Challouk, Bizimana; Abrahams, Mertens, De Belder

Doelpunten: 31’ Challouk 0-1, 64’ Challouk 0-2, 72’ Dierckx (pen) 1-2, 85’ Van den Keybus 2-2

Vervangingen: 46’ Vaesen door Foster, 69’ Abrahams door Dansoko, 69’ Mabea door Daci, 83’ Bernat door Gouré, 83’ De Belder door Lecomte, 89’ Perdichizzi door Soumah

Gele kaarten: 4’ Janssnens, 14’ Van den Keybus, 42’ Challouk, 45’ De Belder, 54’ Abrahams, 58’ Mertens, 68’ Jordanov, 86’ Dansoko

Scheidsrechter: Ken Vermeiren

MEER OVER VOETBAL

MEER OVER KVC Westerlo