De boeren en boerinnen van de Kerkhofstraat, op en tussen de strobalen van hun Autoluw feest. 

De boeren en boerinnen van de Kerkhofstraat, op en tussen de strobalen van hun Autoluw feest. © JAA

Autoluwe Kerkhofstraat decor voor boerenfestijn

Wijnegem -

Wijnegem Autolouw was voor de bewoners van de Kerkhofstraat, Vaartdijk en Boskantweg zondag aanleiding om een Breugheliaans feest te organiseren. Ook in een twintigtal andere straten en buurten deed de rijweg dienst als openlucht ontmoetingsruimte.

Schepen van Mobiliteit Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) verbroederde met zijn buren van de Schoolstraat. Onder impuls van lokale trekkers Steve Vermeiren en Marjolein Fiermans werd een lange tafel in het midden van de voor auto’s afgesloten straat gezet waar gezellig gebruncht werd en vervolgens hard nagedacht werd over de vragen van de gemeentelijke Autoluw-quiz ‘Slimste Buurt’.

Het bescheiden maar leuke straatfeest van de Schoolstraat.

Het bescheiden maar leuke straatfeest van de Schoolstraat. © JAA

Wat verder in de Kerkhofstraat lagen strobalen op de baan. Niet om een raceparcours af te bakenen. Integendeel. “We hebben maar één auto doorgelaten. Een mevrouw die slecht te been is en anders echt niet tot bij haar woning geraakte. Maar voor de rest werd ons boerenfeest gelukkig niet verstoord”, vertellen lokale regisseurs Dorien Marijnissen en Veronique Delcour. Die zoeken elk jaar een ander thema om het straatfeest vorm te geven. Na de Far West, de heimat van de Vikingen en Mexico werd dat dit jaar het Vlaamse plattelandsleven van weleer.

Er zo stonden er ‘s middags beuling, frikadellen met krieken en natuurlijk rijstpap op het menu. Als al dat eten wat gezakt was, konden de bewoners hun geluk wagen tijdens boerderijspelen zoals hoefijzerwerpen, volksdansen en kaasbollen rollen. De tientallen deelnemers aan dit Breugheliaans festijn hadden duidelijk de opgelegde ‘dresscode’ gevolgd. De boerenkielen, bolletjeszakdoeken en schijnbaar authentieke boerinnenkleedjes doen vermoeden dat sommige bewoners van de Kerkhofstraat echt een verleden hebben op de boerderij.

Fietsende drummers

Ook elders in Wijnegem – van Brouwerslaan, over Koolsveldlaan, Salvialaan en Wommelgemsteenweg tot Zandstraat – kwam de auto er omwille van gelijkaardige feestelijke toestanden niet. Er was ook dit keer weer een “slimste straat van Wijnegem quiz”, met dit keer ook een aantal leuke doe-proeven. De gemeente had met de band Velodrum voor extra animatie gezorgd. De tweekoppige muziekband fietste al roffelend en trommelend heel Wijnegem en hield halt in acht buurten voor een kort en fel gemaakt optreden.

De gemeente had voor fietsende slagwerkers gezorgd die onder meer optraden in de Hippolyte Meeusstraat.

De gemeente had voor fietsende slagwerkers gezorgd die onder meer optraden in de Hippolyte Meeusstraat. © JAA

Als uitloper van deze Wijnegem Autoluw wordt op woensdag 22 september op het Marktplein nog een mini-autodeelsalon georganiseerd met behendigheidsparcours, aanwezigheid van fietsbib Op Wielekes en randanimatie. Uiteraard kan je je daar ook informeren over de vele troeven van het gebruik van de ook in Wijnegem actieve deelwagenplatformen. ( jaa)

Dit bord stond zondag bij alle invalswegen van Wijnegem.

Dit bord stond zondag bij alle invalswegen van Wijnegem. © JAA

Kerkhofstraat

Kerkhofstraat © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio