© RTV

Swa en Filip bollen van Mont Ventoux naar Bonheiden: “Volgende uitdaging al in de steigers”

Bonheiden, Keerbergen -

Zaakvoerder François ‘Swa’ Van Velthoven (51) en zijn fietsmakker Filip Van Laer (47) arriveerden zaterdagavond aan fitnesszaak GreenAlive in Bonheiden na een rit van liefst 1.028 kilometer. In Frankrijk fietsten ze de Mont Ventoux op om na de afdaling meteen richting thuis te bollen. Dat deden ze ten voordele van drie goede doelen.

Kristof Van Rompaey

Keerbergenaar Swa is niet aan zijn eerste sportieve uitdaging toe. Onder de vleugels van vzw GreenAlive Guting Cycling Team (GGC) tast hij wel vaker de fysieke grenzen af voor het goede doel. Zo fietste hij ooit al eens zes keer de Mont Ventoux op in één dag. Het idee om na een beklimming meteen weer naar huis te fietsen, kreeg al vorm voor de corona-uitbraak.

“We zijn er al zo‘n twee jaar mee bezig, maar tijdens de crisis mocht je Frankrijk niet zomaar in”, vertelt Swa. “Uiteindelijk stelden we het plan uit, maar voorbije woensdagavond was het dan zo ver. We dachten toen nog aan de klim te beginnen, maar het stormde en het goot. Om 3u zijn we er toch aan begonnen. Normaal vlam je nadien de berg af, maar nu lagen er overal kleine rotsblokjes. We zijn dus heel traag en voorzichtig naar beneden gefietst.”

Volgende uitdaging

Eens beneden verliep alles wel vlot. “Op een paar platte banden en hier en daar een kramp na”, zegt Swa. “Maar de ondersteuning en het gezelschap waren sowieso uitstekend. Tina (Van den Avont, red.) en Guido (Hendrickx, red.) waren onze volgers. Guido is ook de voorzitter van onze vzw. Ditmaal zijn onze goede doelen Het Balanske, Dijlevallei en Cis Forever, allemaal organisaties waar ik via via wel iemand ken of een connectie mee heb.”

Maar Swa spant zich niet alleen in voor bekenden. De drijfveer voor zijn volgende uitdaging vond hij op sociale media. “Ik ken die mensen niet persoonlijk. Via Facebook stuitte ik toevallig op hun verhaal”, vertelt hij. “Morgen ga ik hen al voorstellen om een actie te organiseren, uiteraard mits ze daar zelf akkoord mee gaan. Stilzitten ben ik in elk geval niet van plan.”

Moe maar voldaan arriveerden Swa en Filip zaterdagavond aan GreenAlive in Bonheiden.

Moe maar voldaan arriveerden Swa en Filip zaterdagavond aan GreenAlive in Bonheiden. © rr

Atleten Swa en Filip fietsen al verschillende jaren samen. Ook Tina en Guido zijn lang geen onbekenden. “En toch leer je elkaar tijdens zo‘n tocht nog op een heel andere manier kennen”, stelt Swa. “Zo’n gevoel delen met de mensen rondom je blijft me gewoon eindeloos aanspreken. Het blijft een fantastische ervaring. Anders kan ik het niet uitdrukken.”

Geen wereldrecord

Dat je op z‘n minst een goeie basisconditie nodig hebt om op het niveau van Swa en Filip mee te fietsen, mag duidelijk zijn. En toch relativeert Swa zijn prestaties. “Duizend kilometer klinkt spectaculair, maar een wereldrecord is het ook niet. Er zijn sowieso nog wel mensen die dit aankunnen, al zou ik er nu ook weer niet aan beginnen als je tochtjes van honderd kilometer gewend bent. Ik rij sowieso dikwijls ritten van drie-, vier-, vijfhonderd kilometer.”

Swa geeft wel grif toe dat hij blij was om zaterdag thuis te komen. Aan GreenAlive stond nog een heuse viering met talrijke aanwezigen gepland. “In Onze-Lieve-Vrouw-Waver was heel de fietsclub waarvan ik deel uitmaak ons al tegemoet gekomen”, zegt Swa. “Van daaruit zijn we in peloton tot in Bonheiden gebold. Je rijdt dat stukje dan nog op adrenaline, maar eens aangekomen, werd het toch wel even emotioneel. Aan zo‘n massale opkomst had ik me echt niet verwacht. En nu? Nu ben ik vooral nog heel erg moe”, besluit hij met een knipoog.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio