Lynn en Dries bij de oude moerbeiboom 

Lynn en Dries bij de oude moerbeiboom © JW

Boomkwekerij Van der Auwera bestaat 150 jaar: “Onze moerbei is de oudste op het bedrijf, en wordt echt gekoesterd”

Aartselaar -

Een van de deelnemers aan de Dag van de Landbouw, afgelopen weekend, was Boomkwekerij Van der Auwera. Deze zaak bestaat 150 jaar en heeft met Dries (34) en Lynn (32) Van der Auwera al de vijfde generatie aan het hoofd staan.

De oudste foto van de familie Van der Auwera-Dieltjens met de drie boomkwekers August (vooraan) en Frans (achteraan rechts) en halfbroer Leon Van Deyck.

De oudste foto van de familie Van der Auwera-Dieltjens met de drie boomkwekers August (vooraan) en Frans (achteraan rechts) en halfbroer Leon Van Deyck. © RR

Het is 1871 wanneer Karel Van Deyck en zijn vrouw Joanna Dieltjens met een eigen boom- en plantenzaak aan de Reetsesteenweg in Aartselaar beginnen. Nadat Karel overleed, hertrouwde Joanna met Gust Van der Auwera die als werknemer de knepen van het vak kende.

De dynastie Van der Auwera was meteen een feit want zoon Frans nam het bedrijf in 1920 over. Hij specialiseerde zich in het kweken van fruitbomen en rozen. Het werd een groeiend succes want na de Eerste Wereldoorlog hadden de mensen iets meer luxe en steeg ook de aandacht voor de tuin.

Sterke groei

Vele beuken, eiken en fruitbomen, die op het einde van de 19de eeuw geplant werden, staan nu als reuzen in de nog resterende tuinen van de gemeente Aartselaar. De boomkwekerij die gestart was met een grootte van een halve hectare groeide uit tot een echt bedrijf, 15 hectare groot.

In 1951 nam met zoon Emiel Van der Auwera de derde generatie de leiding van de zaak over. In die periode breidde de familie verder uit tot 20 hectare met vooral teelt in volle grond. In 1982 was het aan de vierde generatie. Ook Emiels’ zonen Guy en Paul zorgden voor uitbreiding met de kweek van laan- en sierbomen.

Het bedrijf bleef al die tijd groeien. De plantakkers en het bijhorende plantencentrum werden in 1995 verder ontwikkeld. Nadat Guy in 2009 na een slepende ziekte overleed, werkte zijn vrouw Agnes samen haar kinderen Dries en Lynn en schoonbroer Paul naarstig verder.

Vijfde generatie

Zes jaar geleden nam dan de vijfde generatie Van der Auwera de leiding in handen. Dries, die het diploma Agro- en Biotechnologie aan de Thomas Moreschool in Geel behaalde, staat in voor het praktische deel.

“Maar de grootte van de zaak maakt dat er ook een hele rompslomp aan administratie en wetgeving bij komt kijken”, zegt Dries. “Mijn zus behaalde het diploma KMO-Management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Zij is hier de juiste persoon op de juiste plaats.”

Traditie verder zetten

De pancarte met de stamboom van de boomkwekersfamilie

De pancarte met de stamboom van de boomkwekersfamilie © JW

Volgens beiden is het hun absolute wil de zaak verder te laten groeien. “Zo testen we een aantal boom- en plantensoorten uit om mogelijk nieuw assortiment te creëren. Maar uiteraard zijn we onze voorouders erg dankbaar voor hun inzet, investering en basiskennis waar wij nu mee van profiteren.”

Afgelopen weekend werd het 150-jarig van de boomkwekerij gevierd. Bezoekers zagen bij het betreden van de zaak een grote pancarte met daarop de stamboom van de boomkwekersfamilie. Bezoekers die het wensten kregen een rondleiding langs 2500 verschillende plantensoorten. Naast de geschiedenis van het bedrijf ontdekten ze ook het volledige kweekproces.

Moerbeiboom

“Een boom van 150 jaar hebben we hier spijtig genoeg niet staan”, zegt Lynn. “Een moerbei is de oudste boom op ons terrein. Hoelang die het nog uithoudt weten we niet. Hij is door de ouderdom al gebarsten en moet worden onderstut. Maar we zijn er in geslaagd om er symbolisch enkele jonge plantjes uit te kweken. Dus ook daar zorgen we voor een opvolging van generaties.” (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio