Pastoor Staf Bayen, Raymond Roelands, bisschop Bonny en burgemeester Dirk Van Mechelen ontvingen het boek.  

Pastoor Staf Bayen, Raymond Roelands, bisschop Bonny en burgemeester Dirk Van Mechelen ontvingen het boek.  © evdw

Feest voor 150 jaar Sint-Jozefkerk, maar kerkraad stopt er volgend jaar mee

Kapellen -

De Sint-Jozefkerk in Hoogboom vierde zondag haar 150ste verjaardag samen met bisschop Johan Bonny. Raymond Roelands stelde het boek ‘150 jaar Sint-Jozef Hoogboom’ voor en de kerkraad deelde mee dat de voltallige groep volgend jaar ontslag neemt

De restauratie van de kerk is eindelijk rond. Daarom onthulde de kerkraad na de eucharistieviering geleid door bisschop Bonny een gedenkplaat.

Maar de meest verrassende onthulling bewaarde Raymond Roelands, die ook een boek maakte over de geschiedenis, voor het einde. “Omdat onze pastoor Staf Bayen de pensioengerechtigde leeftijd nadert, moet hij binnenkort ontslag nemen. Dan valt onze parochie zonder vaste priester. Omwille van het historische karakter en de groene omgeving wordt onze kerk dikwijls gebruikt voor huwelijken, begrafenissen en doopsels. Hoe we dat zonder vaste pastoor gaan bolwerken blijft de vraag. Volgend jaar zijn alle leden van de kerkraad minstens 75 jaar. Daarom laten we nu al weten dat we in september 2022 met zijn allen ontslag nemen. We hebben dus een jaar de tijd om een nieuwe en jongere ploeg samen te brengen.”

Opnieuw een volle kerk in Hoogboom.

Opnieuw een volle kerk in Hoogboom. © evdw

Meteen deed voorzitter Roelands een oproep naar die jongere ploeg. “Die is nodig, want ons werk is nog niet af. Die nieuwe kerkraad staat voor uitdagingen. Er is niet alleen het dagelijkse onderhoud. Maar nu blijkt dat sommige glasramen eigenlijk aan restauratie toe zijn en dat wordt werk voor specialisten. De kerk bezit ook heel wat kerkgewaden en processievlaggen. Het wordt de hoogste tijd dat die worden geconserveerd. Hier kunnen we een beroep doen op de diensten van monumentenzorg.”

Bisschop Bonny praatte met de gelovigen.

Bisschop Bonny praatte met de gelovigen. © evdw

Het zwaartepunt van de zondagviering bleef evenwel de 150ste verjaardag. Baron Osy de Zegwaart zette zich honderdvijftig jaar geleden in voor het bouwen van een kerk op zijn grond. In september 1871 was er de eerstesteenlegging en begin 1873 was de nieuwe parochiekerk een feit. Bij de oprichting werden de ramen voorzien van eenvoudig glas. In 1899 werden die vervangen door brandglasramen, ontworpen door de Antwerpse firma Stalins en Janssens. De meeste daarvan werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield.

Een eerste grote restauratie was nodig om de oorlogsschade zo goed als mogelijk ongedaan te maken. De laatste grote restauratie zit er nu ook op en nu straalt de kerk terug als weleer.

Onthulling gekenkplaat.

Onthulling gekenkplaat. © evdw

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio