© RTV

Fietsersbond Mechelen op Autovrije Zondag: “Laat fietspad Leuvensesteenweg voorbeeld zijn voor alle nieuwe projecten”

Mechelen -

De Fietsersbond heeft op de Autovrije Zondag met enkele tientallen leden de nieuwe fietspaden aan de Leuvensesteenweg symbolisch ingehuldigd. Een schoolvoorbeeld voor de vele versleten en krakkemikkige fietspaden in de stad die dringend dienen heraangelegd, zeggen de actievoerders. Ook de Dag van de Landbouw en de heropende stiltetuin in het Aartsbisschoppelijk paleis lokte veel bezoekers.

Leo De Nijn

De nieuwe fietspaden langs de Leuvensesteenweg zijn aangelegd in brede roodbruin asfalt. “Deze fietspaden mogen nu eens model staan voor vele andere fietspaden in Mechelen. Er is nog veel werk aan de winkel. Nog veel te veel fietspaden liggen er op dit ogenblik versleten bij en snakken naar een nieuw wegdek”, zegt de Fietsersbond.

Ook schepen van Natuur Patrick Princen kwam de nieuwe fietspaden mee inrijden.

Ook schepen van Natuur Patrick Princen kwam de nieuwe fietspaden mee inrijden. © Leo De Nijn

Roodbruine asfalt

“Het ergst van al vinden we dat, wanneer de kans zich voordoet er dan toch wordt gekozen voor minder comfortabel beton of straatstenen. Zoals onlangs bij de vernieuwing van de Antwerpsesteenweg in onze stad. Dat is een gemiste kans. We hopen dat er in de toekomst voor de heraanleg van alle fietspaden roodbruine asfalt wordt gelegd, zoals dat hier op de Leuvensesteenweg het geval is. Zeker wanneer het om vernieuwingsprojecten gaat en de fietspaden daar toch moeten uitgebroken worden”, zegt Jorre Vannieuwenhuyze van de Mechelse Fietsersbond.

Daarop fietsten de leden van de Fietsersbond het nieuwe fietspad in. Onder de deelnemers ook schepen van Natuur, Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

Ha-ha-aanleg

De stiltetuin in het paleis ‘van de bisschop’ aan de Wollemarkt is na maandenlange sluiting omwille van restauratiewerken, weer drie dagen in de week open voor het publiek. Daarvan maakten zondag heel veel Mechelaars en toeristen gebruik.

“De renovatie van de tuin heeft als voornaamste doel het herstellen van de erfgoedwaarde en het historische karakter van de tuin, grotendeels zoals deze in de 19de eeuw werd ingetekend”, zegt de Mechelse schepen Patrick Princen.

Schepen Princen in de stiltetuin ‘van de bisschop’.

Schepen Princen in de stiltetuin ‘van de bisschop’. © stad Mechelen

De bezoekers aan de ‘tuin van de bisschop’ genoten van een heuse aha-erlebnis. Een ha-ha is eigenlijk een droge gracht met aan de ene kant een steile muur en aan de andere kant een glooiende helling die de illusie geeft van een ononderbroken landschap.

Dag van de Landbouw

Op de Autovrije Zondag konden bezoekers ook kennis maken met lokale producten van plattelands-ondernemers tijdens de Dag van de Landbouw. Deze ondernemers promoten al langer hun aanbod onder de naam Mechels Natuurlijk. “We zijn de tweede centrumstad waar het meest lokaal geteeld voedsel wordt gegeten”, zegt schepen van Landbouw, Koen Anciaux.

Heel wat mensen sprongen met dit mooie nazomerweer de fiets op om de fietslus Mechels natuurlijk, vooral in de deelgemeenten Leest, Heffen en Hombeek, te ontdekken. Een fietslus langs een paardenmelkerij en adresjes waar hoeve-ijs en artisanale broden en nog veel meer werden geproduceerd.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio