©  BELGA

Derde prik in woonzorgcentra op tafel, ventilatieregels onderwijs op komst

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoopt dat hij met zijn collega’s uit de regio’s deze week een beslissing kan nemen over een derde prik voor bewoners van woonzorgcentra. Volgens hem zijn er echter geen argumenten voor een derde vaccinatieronde bij 65-plussers buiten woonzorgcentra. Dat zei de minister zondag in De Zevende Dag.

dvtBron: Belga

Maandag of dinsdag verwacht de minister wetenschappelijk advies over het toedienen van een derde vaccinatie. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat deze nodig zijn voor bewoners van woonzorgcentra. Vooral kwetsbare hoogbejaarden waarbij de laatste vaccinatie intussen al een tijdje geleden is zouden daarbij gebaat zijn. In woonzorgcentra zitten bovendien veel kwetsbare personen samen en de derde prik zou er volgens Vandenbroucke relatief gemakkelijk te organiseren zijn.

Over een derde vaccinatie voor tachtigplussers die thuis wonen is nog discussie. Volgens Vandenbroucke zijn er geen indicaties die het nodig maken om alle 65-plussers opnieuw te vaccineren.

De minister wil ook dat de deelstaten nadenken over een Covid Safe Ticket voor bezoekers van woonzorgcentra en ziekenhuizen om de bewoners en patiënten te beschermen.

Vaccinatiegraad personeel

Alle woonzorgcentra en ziekenhuizen zijn intussen zelf uitgenodigd om de vaccinatiegraad van hun personeel te publiceren. Het gaat om een vrijwillig initiatief, in eerste instantie voor Vlaamse instellingen. Vandenbroucke hoopt wel dat de Franstaligen zullen volgen, maar daar heeft de publicatie van de vaccinatiegraad meer voeten in de aarde.

De minister vreest dat in Brussel en Luik, maar ook in andere gemeenten met een lage vaccinatiegraad, nog een lange weg te gaan is. “Er is maar één realistische weg, en dat is mensen overtuigen. Dat werkt, maar het werkt traag.” Hij gelooft wel dat extra maatregelen van pas kunnen komen, zoals een strakker gebruik van het Covid Safe Ticket bijvoorbeeld.

Ventilatie

Er is ook een regelgeving op komst voor ventilatie in scholen. Volgens Vandenbroucke is die ventilatieverplichting inwisselbaar voor de quarantainemaatregelen en de mondmaskerplicht.

Die ventilatieverplichting was overigens een van de twee redenen waarom Vandenbroucke naar eigen zeggen akkoord is gegaan met een “meer bescheiden” federale sokkel rond de mondmaskerplicht. De tweede reden was dat Brussel en Wallonië de garantie hadden gegeven dat ze mondmaskers zouden blijven verplichten in de horeca en winkels. Hij zou het “onvoorzichtig” vinden mocht die verplichtingen er in Wallonië niet komen.