©  EPA-EFE

Taliban vragen de internationale gemeenschap om hulp

Een woordvoerder van de taliban in de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, heeft de internationale om meer hulp gevraagd. Hij zei dat de taliban dit “ten zeerste verwelkomen”. Daarbij benadrukte hij ook dat zijn islamistische organisatie niet terroristisch is.

David Van TurnhoutBron: Belga

Woordvoerder Matiullah Ruhani zei dat de hulp de vorm kan aannemen van investeringen, wederopbouwprojecten “of elke vorm van humanitaire steun voor de regering of de burgers van Afghanistan”.

De taliban veroverden Kunduz vorige maand. Daarna volgde een snelle opmars en kreeg de beweging uiteindelijk het hele land onder controle. De laatste Amerikaanse troepen verlieten Afghanistan eind augustus. Daarmee kwam een einde kwam aan een militaire missie van bijna twintig jaar.

LEES OOK: België maakt 2 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Afghanistan

Kritiek op de wereld

Ruhani bekritiseerde de internationale gemeenschap voor het steunen van de voormalige “corrupte Afghaanse regering”. Daar voegde hij nog aan toe dat de taliban hebben vrede gebracht in Afghanistan.

Verschillende landen beraden zich over de beste manier om met de nieuwe machthebbers in Afghanistan om te gaan. De taliban hebben een slechte staat van dienst inzake mensenrechten, wat twijfel zaait over financiële steun. Uit het land komen sinds de machtsovername opnieuw berichten dat vrouwen en meisjes uit het openbare leven en van scholen geweerd worden.

Ook geschiedenis en cultuur moeten eraan geloven. Gisteren raakte bekend dat de taliban eeuwenoude gebouwen sloopt om er nieuwe moskeeën op te richten.

LEES OOK: Het slopen is begonnen: taliban vernietigen historische site met bulldozers

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio