Eén van de groepen groene tornado’s van wijkvereniging Donk in actie op de berm tussen vaart en Sluizenstraat. 

Eén van de groepen groene tornado’s van wijkvereniging Donk in actie op de berm tussen vaart en Sluizenstraat. © JAA

Wijkverenigingen vegen samen kanaaloevers schoon: 200 kg zwerfvuil afgevoerd

Schoten -

Naar aanleiding van World Cleanup Day verenigden bewoners van de wijken Donk, Geuzenvelden, Berkenrode en Zwaan zich om de boorden van het kanaal Dessel-Schoten over de nagenoeg ganse lengte op Schotens grondgebied schoon te maken.

Jan Auman

Zo’n 45 bewoners verzamelden zich zaterdagnamiddag om gewapend met door de gemeente en de Vlaamse organisatie Mooimakers ter beschikking gestelde grijpers, handschoenen, zakken en groene hesjes op jacht te gaan naar zwerfvuil. Vanaf de grens met Sint-Job-in-‘t-Goor tot het Albertkanaal werden beide kanaaloevers zorgvuldig afgespeurd naar blikjes, plastics en zelfs sigarettenpeuken, die nog massaal werden aangetroffen. Zelfs vanop een surfboard en vanuit een kano werd de strijd gevoerd tegen drijvend of in de bosjes aan de waterkant vastzittend zwerfvuil.

De Schotense Mooimakers zetten zelfs een surfboard in om vooral geen zwerfvuil te missen.

De Schotense Mooimakers zetten zelfs een surfboard in om vooral geen zwerfvuil te missen. © RR

Onder meer Martine Castelain en haar kleinzoon Noah (12) offerden de zonovergoten namiddag op om Schoten wat schoner te maken. “Mijn oma of ouders hebben me hiertoe niet moeten verplichten. Ik wilde zelf heel graag meedoen”, aldus de jongen. Hij was lang niet de enige.

Oma Martine Castelain en kleinzoon Noah

Oma Martine Castelain en kleinzoon Noah © JAA

“Mede dankzij de vele deelnemers, verzamelden we in totaal meer dan tweehonderd kg afval”, maakt Kristof Van den Bosch, bestuurslid van wijkvereniging Donk en één van de initiatiefnemers, de balans op. “De sfeer zat goed en achteraf hebben we op de geslaagde actie nog een glas gedronken in het wijklokaal van Geuzenvelden. Er zijn gesprekken aan de gang om deze actie jaarlijks te herhalen en mogelijk nog uit te breiden over andere wijken. Onder meer de wijk Atheneum toont interesse. Eerder dit jaar waren we naar aanleiding van die andere grote schoonmaak River Cleanup World ook al in actie gekomen.” ( jaa)


 

 

 

 © JAA


 

 © RR

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio