Kristof Van Rompaey. 

Kristof Van Rompaey. ©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Over het weer en meer

Kristof Van Rompaey

Daar is de lente. Daar is de zon. Bijlange nog niet, want de herfst moet nog komen. De grootste hit van Jan De Wilde is zodanig in het collectief geheugen gegrift dat je de tekst haast moeiteloos kunt aanpassen aan de weersomstandigheden van het moment. Nog een voorbeeld: Daar is de winter. Het wordt nu weer koud. En er dreigt gebrek aan strooizout.

Of actueler: Daar is het najaar. Daar gaat de zon. Hoewel ze nu toch verdacht hard blijft schijnen. Om maar te zeggen: nu de scholen weer op volle toeren draaien, liggen mijn korte broeken terug bovenaan in de kast. Na een ondermaatse zomer weer op de schoolbanken zitten terwijl buiten het zonnetje schijnt. Als scholier zou ik daar best van gebaald hebben.

Maar laat ons positief blijven. De najaarszon doet deugd. Al zeker na een jaar waarin de pandemie het moeilijk maakte om even te ontsnappen aan ons ‘typisch Belgisch’ weer. De zon houdt natuurlijk ook geen rekening met journalisten. Meer dan eens kwam ik doorweekt van een reportage terug. De keerzijde: ook bij mooi weer zijn we onderweg, dus pikte ik er in het weekend best wat van mee, onder meer tijdens Bike Fest Hest in Heist-op-den-Berg.

De belangrijkste bijzaak in het leven. Dat wordt wel eens over voetbal gezegd. Tot voor de overstromingen in Wallonië vond ik dat in België ook best opgaan voor het weer. Net zoals voetbalfans geen invloed hebben op ploegprestaties, heb je als doorsnee mens ook geen invloed op het weer, je impact op het klimaat niet meegerekend. En net als een sportuitslag, kan het weer drastisch bepalend zijn voor het humeur van sommigen. Waarschijnlijk krijgen Frank Deboosere en co daarom wel eens verwijten bij regen, nevel, dooi, vorst,... Vergelijk het met een scheidsrechter die ‘slecht’ gefloten heeft. Om af te sluiten op de melodie van Jan De Wilde: Daar is de Frank weer. Met meer weer. Hopelijk is ’t weer zon deze keer.MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio