Burgemeester Dirk Bauwens en psychologe Lotte Vanwezemael openen het eerste Warme William Huis in het bijzijn van onder meer de schepenen Kathleen Krekels en Olivier Verhulst en Katrien Delhuvenne, ‘mama’ van Warme William.

Burgemeester Dirk Bauwens en psychologe Lotte Vanwezemael openen het eerste Warme William Huis in het bijzijn van onder meer de schepenen Kathleen Krekels en Olivier Verhulst en Katrien Delhuvenne, ‘mama’ van Warme William. © JAA

Eerste Warme William Huis biedt jongeren hotdogs en luisterend oor - “Het is OK om je niet OK te voelen”

‘s-Gravenwezel/Schilde -

Met een mini dancefestival, veel gratis hotdogs, mocktails en de bekende seksuologe Lotte Vanwezemael is het eerste Warme William Huis van ons land geopend. Het staat in ’s-Gravenwezel, bij het Lodewijk De Vochtplein. “Dit is een plek waar jongeren terechtkunnen voor een losse babbel, maar ook een luisterend oor, steun en desnoods hulp vinden wanneer ze even het spoor even bijster zijn of gewoon ergens mee zitten, hoe klein of onbenullig dat probleem ook lijkt”, aldus schepenen Kathleen Krekels (N-VA) en Marian Van Alphen (Open Vld).

Jan Auman

Met een mini dancefestival, veel gratis hotdogs, mocktails en de bekende seksuologe Lotte Vanwezemael is het voorbije weekend het eerste Warme William Huis van ons land geopend. Het staat in ’s-Gravenwezel, bij het Lodewijk De Vochtplein. “Dit is een plek waar jongeren terechtkunnen voor een losse babbel, maar ook een luisterend oor, steun en desnoods hulp vinden wanneer ze even het spoor even bijster zijn of gewoon ergens mee zitten, hoe klein of onbenullig dat probleem ook lijkt”, aldus schepenen Kathleen Krekels (N-VA) en Marian Van Alphen (Open Vld).

Het begrip Warme William is geen vondst van de twee initiatiefnemende schepenen uit Schilde. Het is het geesteskind van twee Vlaamse ondernemers die allebei een echt kind verloren door zelfdoding. Jan Toye was topman bij brouwerij Palm en Marc Vande Gucht commercieel directeur bij uitgeversbedrijf Tijd.

Het Warme William Huis met de herkenbare blauwe beer.

Het Warme William Huis met de herkenbare blauwe beer. © JAA

Uit het verdriet en de onmacht van de tragedie waarmee ze zelf geconfronteerd werden, putten zij de kracht om het Fonds GavoorGeluk op te richten. Het opzet: voorkomen dat generatiegenoten van hun eigen betreurde kinderen dezelfde stap zouden zetten. “Dat kan door een warme samenleving creëren die rekening houdt met ieders kwetsbaarheid, en zo de vluchtweg van zelfdoding verspert”, aldus Katrien Delhuvenne, huidig levenspartner van oprichter Jan Toye en woordvoerder van Fonds GavoorGeluk.

Zelfdodingen

“In Vlaanderen stappen elk jaar 1.200 mensen uit het leven. Dat zijn er dubbel zoveel dan in Nederland. 12.000 mensen hebben een poging ondernomen, en bij vele anderen blijven suïcidale gedachten malen in het hoofd. Eén op vijf jongeren zit niet goed in z’n vel. Het zijn dramatische cijfers, waar het Fonds GavoorGeluk zich niet bij neerlegt”, aldus Delhuvenne, zaterdag zelf aanwezig in ’s-Gravenwezel als ‘mama’ van Warme William.

“Mensen met groeipijnen, in de eerste plaats jongeren, verdienen meer aandacht dan de overheid doorgaans aan hen besteedt. GavoorGeluk richt zich daarbij op preventie. Het wil met andere woorden jongeren veerkrachtig maken.”

Emoties bespreekbaar maken. “Dat is het eerste doel, hoe klein en schijnbaar onbenullig de aanleiding voor verdriet of depressie ook mag zijn. Het is belangrijk dat jongeren zich die attitude van openheid eigen maken om later te voorkomen dat ze geen uitweg meer zien. Dit Warme William Huis is een uitstekend initiatief om taboes te doorbreken en drempels tot het uiten van gevoelens weg te nemen. Jongeren moeten beseffen dat het meer dan OK is om je niet OK te voelen”, weet ook Lotte Vanwezemael. Ze is bekend als seksuologe op radio (MNM) en televisie (Gert Late Night), maar heeft ook heel wat ervaring als psychologe.

Hotdogs

Vanwezemael is ambassadeur van Warme William. De mascotte van de campagne is een blauwe beer, waar verder geen symboliek inzit. Katrien Delhuvenne is in de wolken over hoe Schilde haar initiatief lokaal vorm geeft.

Hotdogs als drempelverlager om over gevoelens te praten.

Hotdogs als drempelverlager om over gevoelens te praten. © JAA

De gemeente stelt het mooi gerenoveerde en gezellig ingerichte jeugdhonk op het Lodewijk De Vochtplein elke woensdagnamiddag en donderdagmiddag ter beschikking van jongeren om gewoon samen tijd door te brengen. Ze vinden er dan ook altijd wel een jeugdwerker met een opleiding of ervaring in het psychologisch bijstaan van jongeren. Op donderdag zijn er gratis hotdogs om de jongeren te ‘lokken’ en de tongen los te maken.

Pagode

“Schilde heeft geluk dat het over zo’n twee geëngageerde krachten beschikt die zorg dragen voor dit Warme Williamhuis en zijn bezoekers”, is Delhuvenne vol lof over welzijnsconsulent Anouk Collet en jeugdconsulent Jonas Vanderoost. Ook het bestuur van het heropstartende jeugdhuis Pagode draagt het initiatief een warm hart toe en is op die manier zelf ook een filiaal van het Warme William Huis.

“Ook bij ons kunnen jongeren terecht om te praten. Maar het is goed om te weten dat er wat verder in het dorp mensen klaar staan om ons weer verder te helpen en te begeleiden. Ik ben zelf nog maar 19 zie me zelf hier ook wel gebruik van maken indien nodig”, aldus Lucas Vanhaegendoren, voorzitter van Pagode.

Voorzitter Lucas Vanhaegendoren (tweede van links) en andere medewerkers van jeugdhuis Pagode.

Voorzitter Lucas Vanhaegendoren (tweede van links) en andere medewerkers van jeugdhuis Pagode. © JAA

Katrien Delhuvenne hoort het graag. Ze hoopt dat er in de personen van vrienden, ouders, leerkrachten en andere vertrouwenspersonen spontaan nog meer Warme Williams opstaan die echt willen luisteren naar jongeren. Ze hoopt dat nog meer steden en gemeenten binnen hun jeugdwerking een Warme William Huis realiseren, als onderdeel van hun actieplan om het mentaal welbevinden van hun jongeren te verbeteren. (jaa )

Warme William Huis, Lodewijk De Vochtplein in ‘s-Gravenwezel. - warmewilliam@schilde.be of via Messenger

Jeugdwerker Jonas Vanderoost met Alex Pronker in één van de gezellige praathoeken in het Warme William Huis.

Jeugdwerker Jonas Vanderoost met Alex Pronker in één van de gezellige praathoeken in het Warme William Huis. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio