Burgemeester Johan De Ryck en Magda mochten als co-peters de Rio Grande dopen met een glas cava. 

Burgemeester Johan De Ryck en Magda mochten als co-peters de Rio Grande dopen met een glas cava. ©  kma

Té mooi om fles champagne op kapot te kloppen, dus wordt glas cava over cederhout gegoten

The Oar viert lustrum met doop van iconische Amerikaanse roeiboot

Emblem -

Om haar tienjarig bestaan te vieren, doopte roeivereniging The Oar vzw in Emblem verscheidene nieuwe boten. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) van Ranst mocht als co-peter een glas cava leeggieten over de gerestaureerde iconische Amerikaanse roeiboot de Rio Grande. Het gelakt ceder- en sitkasparhout is té mooi om er een fles champagne kapot op te kloppen.

Kristin Matthyssen

Het gaat om een in 1964 in Seattle door de legendarische Amerikaanse botenbouwer George Pocock gebouwde replica van de Husky Clipper waar het Amerikaans team goud mee pakte op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De lustrumviering van The Oar begon al ’s morgens toen een heel armada van negentien boten richting haventje van Emblem roeide waar met een drone een foto werd genomen van boten die de letters van The Oar vormden op het water.

Roeiboten vormen de letters van The Oar, vanuit de lucht met een drone gefotografeerd. 

Roeiboten vormen de letters van The Oar, vanuit de lucht met een drone gefotografeerd. ©  The Oar

Nadien volgde een barbecue en een uitgebreide botendoop van nieuwe aanwinsten, begeleid door de doedelzakpipers van lid Luc Smits. The Oar splitste in 2011 af van de Royal Antwerp Rowing Club uit Wijnegem. De club vestigde zich op de Bollaakdijk in Emblem aan het Netekanaal, maar moest daar vertrekken omdat de vestiging in beschermd overstromingsgebied lag. Het lot van de club hing aan een zijden draadje, tot de gemeente Ranst, het provinciebestuur en Waterwegen en Zeekanaal een reddingsboei wierpen. The Oar mocht een nieuw clublokaal met botenloods bouwen vlakbij de brug van het Netekanaal, aan Emblem-plage. Momenteel telt The Oar een 130-tal leden. Er worden zelfs roeikampen gegeven.

Tijdens de coronacrisis werd de vloot grondig uitgebreid, onder meer dankzij enkele gulle sponsors die uitgebreid bedankt werden door voorzitter Yves Royackers. Ze mochten ook allemaal peter worden van de door hen mee gefinancierde boot. Er werd geen fles champagne tegen de boeg geslagen, maar een glas cava over uitgegoten.

Zo doop je dus een roeiboot. 

Zo doop je dus een roeiboot. ©  kma

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) aanvaardde het co-peterschap van de Rio Grande, die hij samen met Magda - steun en toeverlaat van secretaris en materiaalmeester Fred Van der Weehe - doopte. Fred restaureerde deze parel en is terecht fier dat de iconische boot voortaan in de loods van The Oar ligt te blinken. “De Rio Grande werd in 1964 in Seattle gebouwd door de beroemde George Pocock. Het is een copy van de Husky Clipper waar het Amerikaans team olympisch goud mee won in Berlijn in 1936. Pocock bouwde hem voor de testregatta’s voor de Spelen in Mexico. In 1984 belandde deze 19 meter lange scull, waar acht roeiers en een stuurman in kunnen, in België. Het is geen moderne boot, maar wel een uitmuntende om te leren roeien.”

De iconische roeiboot werd door de beroemde botenbouwer en -ontwerper George Pocock in 1964 in Seattle gebouwd. 

De iconische roeiboot werd door de beroemde botenbouwer en -ontwerper George Pocock in 1964 in Seattle gebouwd. ©  kma

De Rio Grande lag jarenlang ergens te verkommeren. “De punt en staart waren kapot”, zegt Fred. “Maar na een volledige restauratie blinkt het cederhout weer als vanouds.”

Een andere aanwinst is de Gouwe Luc die destijds voor het Oost-Duits team werd gebouwd. Het gaat om een double scull. “We konden hem voor een zacht prijsje kopen en zelf restaureren. Luc Smits die een bedrag sponsorde neemt het peterschap op zich. Daarom krijgt deze DDR-boot nu de naam Gouwe Luc”, zegt Fred.

The Oar restaureerde ook een oude DDR-boot, die de naam Gouwe Luc kreeg.  

The Oar restaureerde ook een oude DDR-boot, die de naam Gouwe Luc kreeg.  ©  kma

Luc Smits kiepert een glas cava over de Gouwe Luc. Als peter had hij zelfs een prachtig odegedicht aan deze uit het asiel geredde boot gemaakt. 

Luc Smits kiepert een glas cava over de Gouwe Luc. Als peter had hij zelfs een prachtig odegedicht aan deze uit het asiel geredde boot gemaakt. ©  kma

Ook een nieuwe botenwagen werd gedoopt, met als peter Sander Swaan. In de botenloods van The Oar rusten nog unieke boten, zoals de Kiwi van de nationale roeiploeg van Nieuw-Zeeland, die in 2019 het clublokaal van The Oar uitkozen om te komen trainen. Dat nationaal team won in Tokio goud en liet weten dat het volgende zomer opnieuw in Emblem wil komen trainen. Voor The Oar is het een enorme erkenning dat de regerende olympische kampioenen opnieuw voor het Netekanaal kiezen.

De ene na de andere boot werd gedoopt. 

De ene na de andere boot werd gedoopt. ©  kma

Voorzitter Yves Royackers houdt een speech op de dijk. 

Voorzitter Yves Royackers houdt een speech op de dijk. ©   kma

Secretaris en materiaalmeester Fred Van der Weehe die veel restauratiewerk verrichte. 

Secretaris en materiaalmeester Fred Van der Weehe die veel restauratiewerk verrichte. ©  kma

Ideaal barbecueweer tijdens de lustrumviering. 

Ideaal barbecueweer tijdens de lustrumviering. ©  kma

Luc Smits met enkele pipers.  

Luc Smits met enkele pipers.  ©  kma

De Rio Grande is een pareltje. 

De Rio Grande is een pareltje. ©  kma

De Rio Grande. 

De Rio Grande. ©  kma

De doop van de boot Paljas. 

De doop van de boot Paljas. ©  kma