De meisjes en jongens van Chiro Heist-centrum moedigen de renners in het Bergbos aan met een Zwitserse vlag en koebellen. 

De meisjes en jongens van Chiro Heist-centrum moedigen de renners in het Bergbos aan met een Zwitserse vlag en koebellen. © Kristof Van Rompaey

Kersvers mountainbikekampioen Tijs Huygen met zijn kompaan Pieter Wijckmans van de Après-Bikers.   

Kersvers mountainbikekampioen Tijs Huygen met zijn kompaan Pieter Wijckmans van de Après-Bikers.  © Kristof Van Rompaey

1 / 2
thumbnail: De meisjes en jongens van Chiro Heist-centrum moedigen de renners in het Bergbos aan met een Zwitserse vlag en koebellen. 
thumbnail: Kersvers mountainbikekampioen Tijs Huygen met zijn kompaan Pieter Wijckmans van de Après-Bikers.   

Bike Fest Hest beleeft zonovergoten editie: “Mooie beloning na drie keer uitstel”

Heist-op-den-Berg -

De Powerbikers pikten er zaterdag een stralende dag uit voor hun tot drie keer uitgestelde Bike Fest Hest. Voor de derde editie toverden ze de omgeving van het Bergbos in Heist-op-den-Berg opnieuw om tot een pittig mountainbikeparcours. De meisjeslokalen van Chiro Heist-centrum deden opnieuw dienst als uitvalsbasis. Wij gingen er even de sfeer opsnuiven en pikten meteen wat deugddoende zon mee.

Kristof Van Rompaey

De Powerbikers, een groep bevriende mountainbikers uit Groot-Heist, organiseerde de eerste editie van Bike Fest Hest na het overlijden van een van de vrienden in 2018. De opbrengst gaat nog steeds naar de 1.000 Kilometer voor Kom op tegen Kanker. De Powerbikers verschijnen er in het hemelvaartweekend met meerdere teams aan de start.

De solorijders maken zich klaar voor het startschot.

De solorijders maken zich klaar voor het startschot. © Kristof Van Rompaey

 

Het Bergbos, waar Bike Fest Hest doorheen rijdt, heeft een rijke veldritgeschiedenis. “Een prima locatie voor zo‘n evenement”, vinden de organisatoren. Tijdens onze reportage lopen we meteen ‘pdg’ van de Powerbikers Bart Vervoort tegen het lijf. “Met vijfenvijftig ingeschreven solorijders en evenveel teams zit het deelnemersveld vol”, vertelt hij. “De solorijders leggen de volledige rit van drie uur in hun eentje af. De teamrijders zijn met drie en wisselen elkaar af. Continu zitten er dus 110 mountainbikers op het parcours. Er zijn verschillende klassementen.”

Belgisch kampioen

Samen met Bart en enkele medeorganisatoren wandelen we naar de startlijn. “Dat het een pittig parcours is”, laat een van de solorijders hen even voor het vertrek nog weten. Bij de startvorming valt ons een deelnemer in tricolore tenue op. Tijs Huygen uit Morkhoven kroonde zich vorige week tot Belgisch kampioen mountainbike bij de elite 3. Zijn broer Guus scoorde pas nog hoge toppen met zijn deelname aan het tv-programma K2 zoekt K3.

Een aantal buurtbewoners nestelt zich gezellig langs het parcours.

Een aantal buurtbewoners nestelt zich gezellig langs het parcours. © Kristof Van Rompaey

Uiteindelijk vlamde Tijs als eerste solorijder over de eindmeet. De Heistse berg en het Bergbos zijn voor hem geen onbekend terrein. “Ik ging hier naar school in het Sint-Lambertusinstituut. Het is trouwens ook al de derde keer dat ik deelneem. Ver hoef ik er niet voor te komen”, vertelt de coureur van de Après-Bikers. Zijn compagnon Pieter Wijckmans gaf zichzelf al voor de start geen kans om Tijs bij te houden. “Ik heb niet getraind. Ik kom gewoon voor het plezier. We zien wel waar we eindigen.”

Fijn weerzien

Tussen de deelnemers raken we even aan de praat met een solorijder die recent een kankeroperatie onderging. De jongeman uit de buurt van Wetteren blijft liever anoniem. “Vandaag neem ik eerder symbolisch deel, maar eens je dat rugnummer opspeldt, wil je toch presteren. Normaal zou ik mee proberen te dingen naar de overwinning, maar ik weet nog niet echt waar ik sta. Met mijn gezondheid gaat het voorlopig de goede richting uit, maar dat is niet voor iedereen zo. Daarom is elke opbrengst voor Kom op tegen Kanker meegenomen.”

Jurre, Nand en Floris staan te supporteren. De papa van Jurre rijdt mee met het rugnummer 43.

Jurre, Nand en Floris staan te supporteren. De papa van Jurre rijdt mee met het rugnummer 43. © Kristof Van Rompaey

Aan de rand van het parcours houden broertjes Nand en Floris samen met hun vriendje Jurre de passerende mountainbikers nauwlettend in de gaten. Nand en Floris zijn BMX‘ers. Een van de trainers van hun club rijdt mee. Jurre is een voetballer, maar houdt speciaal een oogje in het zeil voor het rugnummer 43, dat van zijn papa Bart. Voor de broers en voor Jurre was het meteen ook een fijn weerzien. “Het was heel lang geleden dat we elkaar nog hadden gezien”, zeggen ze.

Op naar 2022

We zetten onze weg verder naar het Bergbos, waar een aantal jongens en meisjes van Chiro Heist-centrum de deelnemers aanmoedigt met koebellen en een Zwitserse vlag. “We noemen dat hoekje Klein-Zwitserland”, vertelt een van de organisatoren. Terwijl de renners nog volop voorbij zoeven, trekken we naar de Chirolokalen. Ook daar steken Chiroleden met de glimlach de handen uit de mouwen. “Dit is een heel mooi initiatief”, vinden aspiranten Delphine Van de Weyngaert en Julie Scheirs. “En dan valt het weer ook nog reuze mee. Beter had het niet gekund.”

Zowel de meisjes als de jongens van Chiro Heist-centrum hielpen zaterdag mee tijdens Bike Fest Hest.

Zowel de meisjes als de jongens van Chiro Heist-centrum hielpen zaterdag mee tijdens Bike Fest Hest. © Kristof Van Rompaey

Mede-organisator Bart Vervoort schaart zich achter de analyse van de Chiromeisjes. “Het was een fantastische editie met een uitstekende wedstrijd. Tien op tien”, zegt hij. “Dit is absoluut een mooie beloning na drie keer uitstel. Meer kan je als organisatie niet wensen. We kijken nu al uit naar onze editie in 2022. We gaan nog bekijken of die doorgaat op ons gebruikelijk moment in april, ofwel opnieuw in september.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio