Jef, Lisa, Geert en Ward vertrekken voor een tocht van 10 kilometer. 

Jef, Lisa, Geert en Ward vertrekken voor een tocht van 10 kilometer. © AF

Vrijwilligers Natuurpunt halen 150 kilo zwerfvuil uit Zammelsbroek

Geel -

Ter gelegenheid van World Cleanup Day gingen vrijwilligers zaterdag overal in de Kempen op pad om zwerfvuil te rapen. De leden van Natuurpunt Geel-Meerhout trokken voor dag en dauw naar het Zammelsbroek voor een zwerfvuilopruimingsactie.

Annelies Frederickx

“We houden drie keer per jaar een zwerfvuilactie in het Zammelsbroek en we schoven onze najaarsactie wat op om die samen te laten vallen met World Cleanup Day”, vertelt Dirk De Schutter, bestuurslid van Natuurpunt Geel-Meerhout en vrijwilliger van het Zammelsbroek. “Bij iedere zwerfvuilactie kunnen we rekenen op een tiental vrijwilligers. Om een zo groot mogelijk gebied op te kunnen ruimen, stippelden we een traject uit van 17 kilometer. De vrijwilligers werken in kleine groepen een bepaalde lus af en zo kunnen we telkens het hele gebied opruimen. Bij iedere actie verzamelen we twintig tot vijfentwintig volle vuilniszakken.”

Dirk De Schutter wijst de vrijwilligers een lus toe op het traject. 

Dirk De Schutter wijst de vrijwilligers een lus toe op het traject. © AF

“Tijdens hun wandeling kunnen de vrijwilligers die zakken op centrale punten achterlaten, want een volle zak weegt al gauw 8 kilo”, gaat Dirk De Schutter verder. “In de namiddag rijden we met een tractor en aanhangwagen rond om de zakken op te halen. Iedere actie levert dus meer dan 150 kilo zwerfvuil op. Dat is minder dan pakweg tien jaar geleden, toen we onze eerste opruimactie organiseerden. Door het Zammelsbroek drie keer per jaar schoon te maken, werken we proactief. Als er niets ligt, is de weerstand om iets weg te gooien namelijk groter. Natuurlijk blijven er pijnplekken. Maar liefst 80% van het afval verzamelen we op een strook van 1 kilometer. De meeste sluikstorten treffen we aan op plaatsen waar geen huizen staan en die toegankelijk zijn voor fietsers en auto’s.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio