Opmerkelijke actie tegen chemiebedrijf Ineos in Bonapartedok

Tijdens een opmerkelijke campagne van de actiegroep Ineos Will Fall, zaterdagmiddag, gooiden actievoerders een stapel plastic in het Bonapartedok. Daarmee protesteerden ze tegen de ethaankraker die Ineos in de Antwerpse haven wil bouwen. Ineos reageert: “Ze voerden actie in plastic bootjes.”

David Van Turnhout

“We moeten eerst de kraan toedraaien voor we beginnen dweilen”, zegt Tom Seerden, woordvoerder van de actiegroep Ineos Will Fall. “Als we iets aan plasticvervuiling willen doen, moeten we stoppen met het goedje te produceren. Daarom protesteren we tegen de ethaankraker die Ineos in Antwerpen wil bouwen. Deze kraker zet het schaliegas ethaan om in ethyleen, de basis voor heel wat plasticproducten. “Maar liefst 40 procent van het geproduceerde ethyleen wordt verwerkt in wegwerpplastic”, klinkt het. De actievoerders zijn eveneens bezorgd over de methaan- en CO2-uitstoot van de toekomstige fabriek.

Na eerder protest werden vorige plannen voor een fabriek van Ineos in Antwerpen al aanzienlijk afgeslankt. Van de oorspronkelijke plannen bleef enkel nog de ethaankraker over, maar ook daarvan willen milieu-activisten niets weten. Daarom organiseren ze een petitie en roepen ze mensen op een bezwaarschrift tegen de omgevingsaanvraag in te dienen.

Na afloop werd het Bonapartedok trouwens netjes terug opgeruimd.

Plastic kano

Nathalie Meert van Ineos betreurt deze actie en noemt het protest desinformatie. “We kunnen niet genoeg herhalen dat Project ONE geen gram plastic zal produceren, wel ethyleen, een van de meest gebruikte basischemicaliën ter wereld. Ethyleen wordt voor uiteenlopende toepassingen ingezet in de bouw, auto-industrie, textiel, telecom … waaronder veel duurzame toepassingen zoals waterleidingen, isolatiemateriaal en windturbines. Dat staat haaks op het wegwerpverhaal van de actievoerders.”

“Realiseren de actievoerders zich trouwens dat ze vandaag protesteerden in een kano vervaardigd uit high density polyethylene? Dan is er nog niets gezegd over de spandoeken en de kleding van de actievoerders.”

 

CO2

Met Project ONE wil Ineos een ethaankraker realiseren met de laagste koolstofuitstoot van Europa en de lat hoger leggen voor andere stoomkrakers. Verder benadrukt Ineos dat het beter is om ethyleen in het strenge Europa te produceren dan in landen waar de regels veel soepeler zijn. “Met een nieuwe vestiging in Antwerpen, houden we net zoveel mogelijk rekening met mens en milieu”, besluit Meert.

 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio