Burgemeester Jurgen Callaerts legt even zijn sjerp weg. 

Burgemeester Jurgen Callaerts legt even zijn sjerp weg. © JW

Burgemeester wisselt sjerp (even) voor soldatenkepie

Rumst -

De komende twee weken is Geert Antonio burgemeester in Rumst. Hij vervangt Jurgen Callaerts die als reserveofficier bij de marine wordt verwacht. Maandag meldt hij zich aan in Leopoldsburg.

Eerder dit jaar kreeg burgemeester Jurgen Callaerts (36) een vacature te zien voor een taak als reserveofficier bij de marine. Het gaat om een job als crisis- en rampenmanager. Het leek Callaerts op het lijf geschreven.

Callaerts ging op zijn achttiende als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag. Veiligheid speelt bij deze hulpdienst een heel belangrijke rol. Bovendien behaalde hij eerder een postgraduaatsdiploma Maritieme Wetenschappen.

“Ik volg dus mijn passie. Voor ik burgemeester werd, was ik kabinetsmedewerker bij Jan Jambon toen die de verantwoordelijkheid Binnenlandse Zaken had. Ook toen ging mijn taak over veiligheid die als het ware de rode draad door mijn leven loopt.”

Leopoldsburg

Maandag wordt Jurgen in Leopoldsburg voor een opleiding bij het leger verwacht. “Gedurende twee weken moet ik mijn burgerpak en burgemeesterssjerp inwisselen voor soldatenkleding en een kepie. Het gaat eerst om een algemene basisopleiding inclusief schietoefeningen, drill, camouflagetechnieken en ga zo maar door. Aansluitend volgt een tweede deel van nog eens twee weken maar die volg ik pas later want een volledige maand mijn sjerp afleggen, lijkt me te lang.”

Dat is het ook voor zijn vrouw en twee jonge kinderen. “Het zal inderdaad best pittig zijn want zij heeft als huisdokter in buurgemeente Kontich ook haar job. De opleiding gebeurt in een internaat. Gelukkig zijn er onze grootouders en de crèche (lacht).”

Uiteindelijk volgt nog een derde opleidingscursus die specifiek naar de marine is gericht. Hoe lang die duurt en of die ook op het water zal doorgaan, weet Jurgen nog niet. Wel bekend is dat wanneer hij alle proeven succesvol afwerkt hij reservist bij de zeemacht wordt.

Deeltijdse job

“Dat lijkt me best combineerbaar met mijn politieke loopbaan hoor”, aldus de kandidaat reserveofficier. “In functie van de noodzaak gaat het om een deeltijdse job. Veel van mijn collega’s combineren hun verantwoordelijkheid trouwens met een deeltijdse job.”  (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio