Martha Roes (74) toost met haar zonen Guy (links) en Luc Van de Poel op haar zestigjarige loopbaan in de supermarkt. Ze staat nog altijd met veel plezier tussen de winkelrekken van de Spar in Lichtaart. 

Martha Roes (74) toost met haar zonen Guy (links) en Luc Van de Poel op haar zestigjarige loopbaan in de supermarkt. Ze staat nog altijd met veel plezier tussen de winkelrekken van de Spar in Lichtaart. © Bart Van den Langenbergh

Martha van supermarkt Spar staat 60 jaar op winkelvloer: “Ik heb nog geen dag tegen mijn zin gewerkt”

Lichtaart -

Martha Roes (74) uit Lichtaart (Kasterlee) staat al zestig jaar op de winkelvloer van de supermarkt Spar en is nog lang niet uitgeblust. Zaterdag mochten alle klanten van de zaak van de familie Van de Poel op de Poederleesteenweg deze bijzondere loopbaan meevieren met een glaasje Martha-bier. “In de winkel staan is mijn enige hobby”, legt Martha Roes uit.

Bart Van den Langenbergh

Het is weinigen gegeven om een carrière van zes decennia rond te maken, maar Martha Roes staat nog altijd met heel veel zin in de supermarkt Spar in Lichtaart. Ook op haar 74ste is ze geen dag afwezig in de supermarkt die in handen is van haar zonen Luc (51) en Guy (47) Van de Poel. In 1952 opende Gusta Nuyts, de moeder van Martha Roes, een kruidenierswinkeltje aan de Kerkstraat in Tielen. In 1969 namen Martha en haar man Jef Van de Poel de zaak over. In 1996 kwam zoon Luc (en in 2010 zoon Guy) bij in de supermarkt, die nadien verhuisde naar de Leistraat in Lichtaart en sinds 2011 gevestigd is vlak bij de rotonde aan de Poederleesteenweg in Lichtaart. De supermarkt maakt deel uit van de Spar Colruyt Group.

Enige hobby

De jaren lijken geen vat te hebben op Martha, die na al die tijd nog met veel voldoening tussen de winkelrekken te vinden is. “”Op mijn 14 jaar ben ik gestart in de winkel en ik heb geen andere job gekend. Achteraf bekeken, heb ik daar geen moment spijt van”, vertelt Martha Roes. “Ik heb geen vaste taak in de winkel, maar ik ben wel veel in de wijnafdeling en bij de diepvriesproducten te vinden. Er is nog geen dag geweest dat ik tegen mijn zin ben komen werken. In de winkel staan, dat is mijn enige hobby.”

Nochtans is de coronaperiode het voorbije anderhalf jaar ook wel lastig geweest voor Martha. “In het begin heb ik hier veel mensen zien hamsteren. Dat had ik nog niet meegemaakt. En we lopen al heel wat maanden met een mondmasker rond. Gelukkig zijn we daar bijna vanaf. Maar ik ben altijd heel voorzichtig geweest en heb goed afstand gehouden als het heel druk was”, legt Martha uit.

Twee knieprothesen

De winkeldame kan zelf fysiek nog goed uit de voeten om dagelijks mee te helpen in de supermarkt. “Ik heb twee knieprothesen, dus ik kan wel wat verdragen. Ik heb een tijd geleden wel mijn hiel gebroken op mijn terras. Maar als ik beweeg, heb ik daar geen last van. Dus ik durf niet te stoppen en ik doe nog altijd zeker 8.000 stappen per dag”, lacht de kranige vrouw. “Zo lang het gaat, blijf ik meehelpen. Ik ben officieel met pensioen maar ben ook ingeschreven als zelfstandige. Zo draag ik eigenlijk nog bij voor het pensioen van de jeugd! Maar vooral: ik hou van mijn klanten. Ik ben heel graag onder de mensen.”

Martha heeft met Martha’s een eigen label voor de versproducten van de Spar. Zaterdag mochten alle klanten de zestigjarige loopbaan meevieren met een glaasje Martha-bier op de parking. “Mijn moeder kreeg ooit eens een flesje Martha-bier cadeau en dat viel wel in de smaak. We zijn dat hier beginnen te verkopen en intussen is het bier ook in de hele Colruyt Group beschikbaar”, vertelt zoon Guy Van de Poel .”Normaal gezien zouden de festiviteiten samenvallen met het parkingfestival met Willy Sommers maar dat is een jaartje uitgesteld.”

Martha Roes geniet van een glaasje Martha-bier. 

Martha Roes geniet van een glaasje Martha-bier. © Bart Van den Langenbergh

Op de parking van de supermarkt in Lichtaart kregen zaterdag alle klanten een glaasje Martha-bier. 

Op de parking van de supermarkt in Lichtaart kregen zaterdag alle klanten een glaasje Martha-bier. © Bart Van den Langenbergh

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio