De nieuwe beheerraad van De Baronie. 

De nieuwe beheerraad van De Baronie. © rr

Nieuwe beheerraad zet voormalige parochiezaal van Battel voort als Baronie en café Bar On

Battel -

Zeg niet langer parochiezaal, maar wel Baronie. In de voormalige parochiezaal in Battel (Mechelen) werden vrijdag de nieuwe naam en beheerraad voorgesteld. De Baronie moet het kloppend hart van de wijk worden. Er komt een café en meer dan duizend leden van verschillende organisaties vinden er een plek.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

De parochiezaal van Battel in de Battelse Bergen gaat voortaan door het leven als Baronie. Die nieuwe naam werd vrijdag voorgesteld tijdens een feestelijke inhuldiging. Op datzelfde moment werd ook de nieuwe beheerraad voorgesteld. Die bestaat uit leden van verschillende lokale organisaties zoals De Compainie, Samana, Battel Zomert, de Vespaclub, Chiro Battel en dansschool K!dans. Zij krijgen de ruimtes in beheer van de vzw Vezalo, die verschillende voormalige parochiecentra overkoepelt.

“We willen De Baronie opnieuw laten uitgroeien tot een belangrijk ontmoetingscentrum en het kloppend hart van de wijk”, zegt Katja Cloetens van K!dans en de beheerraad. “Het moet een plek zijn waar de Battelse verenigingen thuis zijn. Onze eerste bekommernis is dan ook het verderzetten van de bestaande activiteiten van onder andere Okra, Samana, Femma, Het Mechels Symfonieorkest en Tuinhier. Verder zijn de lokalen uiteraard ook te huur voor andere verenigingen en initiatieven.”

De komende weken willen de nieuwe beheerders de zalen volledig in orde brengen. Zo moet er onder andere signalisatie en noodverlichting geïnstalleerd worden. “En dan is er ook nog het dak”, zegt Cloetens. “Een tweetal weken geleden kwam het plafond in de grote zaal naar beneden. Daardoor is de ruimte voor onbepaalde tijd onbruikbaar. De oorzaak is de slechte staat van het dak. Dat moet volledig vernieuwd worden, wat een fikse streep door de rekening betekent.”

Café Bar On

De Battelse verenigingen hopen dan ook op de steun van de hele gemeenschap. “We hopen zo veel mogelijk geld in te kunnen zamelen tijdens de evenementen en activiteiten die we wel kunnen organiseren”, klinkt het. “En ook het nieuwe café speelt een belangrijke rol. Dat kreeg de naam Bar On, naar de legendarische Battelse baron Empain. In het café kan je op geregelde tijdstippen terecht om iets te drinken. Het wordt de motivator van het lokale buurtleven.”

De nieuwe namen werden ingestuurd door Battelaars en het logo werd door het lokale bedrijf Made by Design ontworpen. “Dankzij hen en een grote groep enthousiaste mensen kan de Baronie een doorstart maken. Maar we vergeten het verleden niet en zijn de vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor de parochiezaal enorm dankbaar. Samen maken we de Baronie en Bar On klaar voor een mooie toekomst.”

Het heropende café Bar On ontving vrijdag voor het eerst weer gasten.

Het heropende café Bar On ontving vrijdag voor het eerst weer gasten. © rr

verhuur@baroniebattel.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio