Artistieke leider Alfons Deleus en zijn echtgenote: “We laten de concerten doorgaan, maar alles zal volgens de veiligheidsvoorschriften moeten verlopen”. 

Artistieke leider Alfons Deleus en zijn echtgenote: “We laten de concerten doorgaan, maar alles zal volgens de veiligheidsvoorschriften moeten verlopen”. © Leo De Nijn

Haydn-Genootschap viert zilveren jubileum met vier concerten in Mechelse kerken

Mechelen -

Het Haydn-Genootschap Mechelen bestaat 25 jaar en dat laat de vereniging niet zomaar voorbijgaan. In de maand oktober staan vier concerten geprogrammeerd in Mechelse kerken tijdens de tiende editie van Amazing Haydn. “Corona heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt. We hebben ons feestprogramma danig door elkaar moeten gooien, maar we zijn er door geraakt”, zegt artistiek leider Alfons Deleus.

Leo De Nijn

Dit jaar bestaat het Haydn-Genootschap een kwart eeuw. Het werd opgericht in 1996 in de schoot van de Oostenrijkse vereniging Servus. De vereniging focust op het leven en werk van Joseph Haydn. Naast Mozart en Beethoven is hij een van de drie groten uit de periode van de Weense klassieke muziek. Tussen 1996 en 2011 organiseerde het Haydn-Genootschap negen tweejaarlijkse Haydn-Biënnales, samen goed voor tachtig concerten.

“Door de economische crisis van 2008 zijn veel sponsors weggevallen”, weet artistiek leider Alfons Deleus. “We besloten de Biënnale op te doeken en te vervangen door het kleinere Amazing Haydn. Daar zijn we nu al aan de tiende editie mee. Door corona is het niet eenvoudig, maar de concerten moeten koste wat kost doorgaan. We zijn al twee jaar aan het uitstellen. Wanneer we nog langer zouden wachten, dan zou het nog veel moeilijker zijn geweest om weer de draad op te nemen. De meesten van ons zijn zestigers en zeventigers en van een opvolging is helemaal geen sprake.”

Het Haydn Chamber Ensemble.

Het Haydn Chamber Ensemble. © Haydn-Genootschap

Viering in kerken

De artistieke leider weet dat er, in een centrumstad als Mechelen, voor een vereniging die de focus legt op klassieke muziek, weinig overlevingskansen zijn. Daarom pakt de vereniging uit met vier concerten tussen 10 en 31 oktober, telkens om 15u, in vier verschillende kerken in de Dijlestad.

Zondag 10 oktober komen de Wiener Instrumentalsolisten naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal in de Bruul. Zij brengen pareltjes uit de Weense klassieke periode en de Romantiek. Zondag 17 oktober is het befaamde Razumovsky Quartett Wien te gast in de kerk van Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist in het Sint-Janskerkhof. Zondag 24 oktober kunnen bezoekers het Haydn Chamber Ensemble Eisenstadt aan het werk zien in de Sint-Pieter- en Pauluskerk op de Veemarkt. Het ‘Haydn-Akademie Eisenstadt’ sluit de concertreeks af op zondag 31 oktober in de Begijnhofkerk in de Nonnenstraat.

Reserveren kan uitsluitend met een Covid Safe Ticket via www.uitinmechelen.be, via mail aan haydngenootschap.servus@telenet.be of telefonisch via 0153.33.11.03.
Het Razumovsky Quartett Wien.

Het Razumovsky Quartett Wien. © Haydn-Genootschap.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio