Hoge bomen bemoeilijkten het vlot opstellen van een brandweerladder.   

Hoge bomen bemoeilijkten het vlot opstellen van een brandweerladder.  © Marc Peeters

Brandweer kan kat Titus net niet redden omdat bomen te dicht bij elkaar staan

Herentals -

De brandweer van Herentals werd vrijdagavond om hulp gevraagd in de Kalmoesstraat in Herentals. De kat Titus was in een schouw op het zadeldak van een woning geklommen en durfde die schuilplaats niet meer verlaten. Het opstellen van de brandweerladder liep niet van een leien dakje door de hoge en brede bomen in de straat. De bomen zijn in de Kalmoesstraat al langer een bron van ergernis.

Marc Peeters

Een brandweerladder moet vanaf de weg een zwaaibeweging kunnen maken en dat is niet altijd vanzelfsprekend als er stevige bomen dicht bij elkaar tussen de rijbaan en de huizenrij staan. Het komt er dus op aan de ladderwagen goed te positioneren, maar dan is het nog vaak moeilijk. Vrijdag slaagden de spuitgasten er wel in de korf van de ladderwagen tot vlak bij de schouw te brengen, maar net niet dicht genoeg om de kat te kunnen grijpen.

Titus besloot bovendien een paar meter verderop op de nok van het dak te gaan zitten. Omdat dit scenario zich dreigde te herhalen, werd de reddingspoging afgebroken. Zaterdagvoormiddag slaagde een buurtbewoner met een gewone ladder erin om Titus, die ondertussen terug de schouw had opgezocht, te grijpen en naar beneden te brengen. Einde interventie of toch niet?

De brandweer geraakte net niet tot bij de kat.

De brandweer geraakte net niet tot bij de kat. © Marc Peeters

“Deze keer was er geen acuut gevaar, maar wat als er een schouwbrand moet gedoofd worden of er een ander probleem is op een dak dat een snelle aanpak vereist?”, klinkt het in de buurt. “We zijn absoluut niet tegen groen, maar heel wat bomen zijn door de jaren heen gewoon veel te groot geworden.” De woningen in de Kalmoesstraat zijn iets meer dan een kwarteeuw oud en dat geldt ook voor de bomen.

“Er zijn straatbewoners die al problemen gehad hebben met de riolering door de wortels van de bomen en je merkt ook op verschillende plaatsen dat wortels de voetpaden omhoog beginnen te duwen.” De eigenaars van zonnepanelen ondervinden ook dat het bladerdek heel wat zonlicht wegneemt. “Om nog maar te zwijgen van de bladeren die in deze tijd van het jaar weer volop beginnen te vallen.” Er wordt gekeken in de richting van het stadsbestuur.

Foute keuze

“Als wortels van bomen stoepen omhoog beginnen te duwen is dat een gevolg van een foute bomenkeuze in het verleden”, meent schepen Pascal Van Nueten (N-VA). “Dit moet dan verder bekeken worden. We zijn momenteel bezig aan een inventaris van het groen in de stad. De straatbomen zijn daar een onderdeel van. We kunnen bekijken waar het aangewezen is om bomen die te groot worden stevig te gaan snoeien of misschien te vervangen door een kleinere soort. Naar de volgende snoeironde toe gaan we de klachten uit de Kalmoesstraat zeker meenemen.”

Volgens ex-burgemeester Jan Bertels (Vooruit) werd in het verleden al een soortgelijk plan gemaakt voor onder meer Krakelaarsveld. “Het komt er nu gewoon op aan dit verder uit te rollen.“

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio