©  BELGA

Burgemeester De Wever wil geen extra maatregelen zoals in Brussel: “Dat viseren van Antwerpen ben ik echt beu”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet meteen van plan om lokaal extra maatregelen te nemen zoals in Brussel. Hij is het ook beu dat er zo vaak op wordt gewezen dat de vaccinatiecijfers in Antwerpen lager liggen dan gemiddeld. “Men kan niet over Brussel spreken zonder te zeggen dat het in Antwerpen ook niet goed gaat.”

Bron: Radio 1

Op het Overlegcomité vrijdagavond werd het duidelijk dat de regio’s hun eigen weg gaan. In Vlaanderen verdwijnen bijvoorbeeld de mondmaskers in de horeca, terwijl dat in Wallonië niet het geval is. Iets waar Antwerps burgemeester Bart De Wever wel tevreden over is.

LEES OOK: In Vlaanderen zonder beperkingen op café, in Brussel coronapas

“Vlamingen worden beloond voor wat ze gedaan hebben. Vlaanderen heeft de vaccinatiecampagne schitterend georganiseerd. We gaan ver over de 90%. Ook bij jongeren zitten we over 80%. En de hospitalisaties vallen best mee”, zei De Wever zaterdagochtend in De Ochtend op Radio 1.

LEES OOK: Aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten blijft dalen

“Wereld rond als Covid-stad”

Maar de burgemeester werd er ook op gewezen dat de vaccinatiegraad in Antwerpen toch iets lager ligt. “Dat viseren van Antwerpen ben ik echt beu”, reageerde hij daarop.

“Ik snap dat het interessant is. Vorige zomer hebben ze ook met de vinger gewezen naar Antwerpen. We zijn toen de hele wereld rondgegaan als een soort Covid-stad, terwijl de situatie in Brussel en Luik veel erger was. (Eind juli 2020 werden verregaande maatregelen genomen in Antwerpen, zoals een avondklok in de hele provincie, en viroloog Marc Van Ranst riep op om niet meer naar Antwerpen te komen, red.) Maar men wilde dat niet zien. Als men Antwerpen maar kon viseren. Men kan niet over Brussel spreken zonder te zeggen dat het in Antwerpen ook niet goed is”, zei hij.

Volgens De Wever zit het goed met de vaccinaties in Antwerpen. “Wij gaan ver over 80% geraken bij de volwassenen. Maar wij hebben ook een erg jonge bevolking. 15% is jonger dan 12 jaar en zij worden niet gevaccineerd. Daar moet je rekening mee houden.”

Maatregelen op wijkniveau?

“Ik besef dat in sommige wijken, sommige gemeenschappen de vaccinatiegraad niet zo goed is”, zei de Antwerpse burgemeester wel nog. “En het kan dus best zijn dat we in de komende weken en maanden hier en daar problemen gaan zien. Dat sluit ik niet uit. Maar dat moet geen showstopper zijn voor de hele bevolking. Dat betekent niet dat iedereen beperkingen moet ondergaan. We moeten voorzichtig naar een vrij Vlaanderen gaan. En we gaan onze blik strak op de ziekenhuizen houden, niet zozeer op de besmettingen.”

Maar zal de burgemeester lokaal strenger optreden als dat nodig is? “Ik ben nooit een grote believer geweest van maatregelen op wijkniveau. Ik denk dat het praktisch onmogelijk is en dat het ook tot niets dient. Als die maatregelen nodig zijn, dan zullen we zien op welk niveau we die moeten nemen. Maar ik mag hopen dat het niet nodig zal zijn.”

 (sgg, jvo)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio