©  EPA-EFE

Nieuw werk Vincent van Gogh ontdekt: voorstudie voor tekening ‘Worn out’

Er is nieuw werk ontdekt van de wereldberoemde kunstschilder Vincent van Gogh. Het gaat om een voorstudie voor de tekening ‘Worn Out’ die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.

De zogenoemde ‘Studie voor Worn Out’ is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die anoniem wil blijven. Hij vroeg het Van Gogh Museum in Amsterdam onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn tijd in Den Haag. De link met Worn Out is volgens hem evident. De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen. “Ook qua materiaalgebruik kom je alles tegen wat je in een Van Gogh-tekening uit deze periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager, het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk.” Ook de achterzijde - waar beschadigingen zijn te zien op de hoekjes - passen bij de gebruikelijke manier waarop Van Gogh een vel papier op zijn tekenplank bevestigde, namelijk met propjes stijfsel.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum bij de tekening ‘Worn out’ 

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum bij de tekening ‘Worn out’ ©  REUTERS

‘Worn Out’ is volgens het museum “een van de krachtigste figuurtekeningen uit Van Goghs Haagse periode”. In brieven aan zijn broer Theo en vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh al uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Volgens het museum geeft de studie een bijzonder kijkje in het werkproces.

Museumdirecteur Emilie Gordenker is blij met de vondst. “Het is vrij zeldzaam dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn trots dat we deze vroege tekening en het verhaal erover met de bezoekers van ons museum kunnen delen.”

De laatste keer dat er een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het betrof de Parijse tekening ‘De heuvel van Montmartre met steengroeve’ van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij - wat zeldzamer is - toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder; ‘Zonsondergang bij Montmajour’.

De voorstudie is tot 2 januari te zien in de vaste collectiepresentatie, samen met Worn Out en andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd. (tact)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio