Premier De Croo geeft niet-gevaccineerden bolwassing: “Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen”

“We kunnen als samenleving niet aanvaarden dat er mensen zijn die een keuze maken om anderen in gevaar te brengen.” Met die woorden haalde premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond op de persconferentie rond de beslissingen van het Overlegcomité hard uit naar de mensen die zich voorlopig weigeren te laten vaccineren.

De Croo begon de persconferentie met goed nieuws. In Vlaanderen piekt de vaccinatiegraad bij volwassenen boven 90%. Dat hoge percentage maakt dat er weer voorzichtig een reeks versoepelingen kan doorgevoerd worden, waarvan de afschaffing van de mondmaskerplicht op de meeste plaatsen de meest in het oog springende is.

LEES OOK. Mondmasker niet langer verplicht, nachtclubs weer open: dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité

Maar in Franstalig België en vooral in Brussel ligt de vaccinatiegraad een heel stuk lager. Dat maakt dat we nog niet volledig terug kunnen naar de situatie voor de uitbraak van de corona-epidemie en dat de vrees voor een nieuwe golf in het najaar overeind blijft.

LEES OOK. Vrijheid is nog niet helemaal terug: deze maatregelen blijven wel nog van kracht

Hoewel er in ons land geen verplichte vaccinatie bestaat, was De Croo toch ongemeen scherp voor zij die een vaccin weigeren. “Deze epidemie is er een aan het worden van de niet-gevaccineerden. Onze afdelingen Intensieve Zorgen zijn vandaag een verzamelplaats aan het worden van mensen die niet gevaccineerd zijn”, zei De Croo.

“Als samenleving kunnen we niet aanvaarden dat er mensen zijn die een keuze maken om anderen in gevaar te brengen. Dat recht mag niemand hebben. De vaccins zijn veilig, ze zijn gratis en ze zijn overal beschikbaar”, sprak de premier.

 joro