©  BELGA

Antwerps bedrijf trekt naar beurs en heeft meteen succes (maar beleggingsspecialisten raden aandeel af)

Antwerpen, Berchem -

De eerste beursdag van de Antwerpse chemiedistributeur Azelis is een succes geworden. Het aandeel werd in een dag tijd 8% meer waard. Maar beleggersbladen raden af om het aandeel te kopen.

Azelis is een distributeur van chemieproducten. Het koopt chemische stoffen die door andere bedrijven zijn gemaakt, en verkoopt die door aan kleine en middelgrote ondernemingen. Vrijdag trok het bedrijf naar de Brusselse beurs. ’s Morgens was een aandeel 26 euro waard. ’s Avonds was de koers naar 28,1 euro gestegen.

Azelis is een internationale organisatie met ongeveer 2.800 werknemers in 56 landen. De hoofdzetel is in Berchem gevestigd. Op dat hoofdkantoor werken 95 mensen. “Door naar de beurs te trekken, kunnen we als bedrijf blijven investeren in onze groei. En we kunnen onze positie als internationale marktleider versterken, net als ons profiel bij investeerders, leveranciers en klanten”, zegt Marina Kaptein, communicatiedirecteur van Azelis.

Beleggersbladen zijn niet enthousiast

Het bedrijf doet voortdurend overnames en haalde vorig jaar een omzet van 2,2 miljard euro. Maar of u de aandelen van Azelis als kleine belegger nu echt moet kopen, is een andere zaak. Zowel de beursbladen De Belegger, Test Aankoop Invest als Beurssucces bevelen de aandelen niet aan. “Het aandeel is te duur”, zegt Paul D’Hoore, hoofdredacteur van het blad Beurssucces. “Tegen 22 euro zou ik het kopen, tegen 26 of 28 euro heb ik mijn twijfels. Als de koers daalt, kan je het als belegger wel proberen, want Azelis is een gezond bedrijf in een goed draaiende branche. Maar ik vind het wel opvallend dat in twintig jaar tijd al zes investeringsmaatschappijen aandelen van Azelis hebben verkocht. Dat is echt veel. Een investeringsmaatschappij verkoopt een bedrijf doorgaans pas als ze er het beste heeft uitgehaald.”

cwil