De gemeenteraad vergaderde opnieuw in De Kaekelaar, maar technische problemen zorgden ervoor dat hij voor raadsleden en publiek maar moeilijk te volgen was. 

De gemeenteraad vergaderde opnieuw in De Kaekelaar, maar technische problemen zorgden ervoor dat hij voor raadsleden en publiek maar moeilijk te volgen was. © JAA

Schepen Paul Valkeniers over gigantische investering: “Gemeentelijke ICT-infrastructuur is catastrofe”

Schoten -

Voorzitter Lieven De Smet (N-VA) en alle andere raadsleden klonken tijdens de gemeenteraad als de onlangs gesplitte Franse popband Air. En dat was niet de bedoeling.

De gênante technische problemen traden op tijdens de eerste fysieke vergadering van de gemeenteraad in bijna een jaar. Er was dus tijd genoeg geweest om de vergadering voor te bereiden. De onverstaanbare robotstemmen irriteerden alle aanwezigen en konden alleen worden opgelost door enkele ambtenaren van raadslid naar raadslid te laten spurten met die ene werkende microfoon.

Het euvel trad uitgerekend op toen Dieter Peeters (CD&V), grasduinend in het pas gepubliceerde semesterrapport van de administratie, op de hoge budgetten stootte die zouden nodig zijn om alle informaticatoepassingen in het gemeentehuis deftig te laten werken.

Schepen Pal Valkeniers.

Schepen Pal Valkeniers. © JAA

“We zijn inderdaad genoodzaakt om het voor Schoten aanzienlijke bedrag van drie miljoen euro in ICT te investeren tussen vandaag en 2025. En dan heb ik de gestegen exploitatiekosten niet eens meegerekend”, aldus schepen Paul Valkeniers (Open Vld), die bevoegd is voor ICT en open kaart speelde.

“Onze huidige computerinfrastructuur bevindt zich jammer genoeg in catastrofale toestand, met aanhoudend pannes voor onze medewerkers tot gevolg. We moeten netwerk, firewall, hardware en toebehoren quasi volledig vernieuwen en van nul weer opbouwen.. Dat doen we basis van een analyse die het gerenommeerde ICT-bedrijf Real Dolmen voor ons maakte. We houden ook grote schoonmaak in alle software en bijhorende licenties.”

Valkeniers heeft er vertrouwen in dat het wel goed komt. “We gaan in enkele jaren de omslag maken van de Middeleeuwen naar de 21ste eeuw en dat kost nu eenmaal veel geld. Gelukkig is onze IT-dienst vandaag in goede handen. Het nieuwe diensthoofd Dimitri De Wit kan rekenen op zeven medewerkers, inclusief enkele freelancers. We moeten nu zwaar investeren om later te oogsten.”(jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio