© atv

Skaters protesteren tegen Antwerps beleid: “Skaten is geen misdaad”

Op het Theaterplein in Antwerpen kwamen vrijdagmiddag skaters samen om te protesteren. Op 8 september kwam het nieuws dat het Antwerpse schepencollege volledig verbod op skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en wil invoeren op de Scheldekaaien. Op het Theaterplein zal ook een verbod gelden, maar dan tussen 22 uur en 8 uur. De skaters trokken van het plein voor de Stadsschouwburg naar de Scheldekaaien.

Saar Van Olmen

De skaters hopen vooral op uitstel van de stemming in de gemeenteraad over de wijziging van de politiecodex. Steve Leung, voorzitter van KNS Skateboarding VZW, schreef ter voorbereiding al een open brief waarin hij zijn bezorgdheden uitte. “Dat er niet meer op het Theaterplein geskate mag worden na 22 uur vinden wij aanvaardbaar. Een totaal skateverbod op de Scheldekaaien betreuren wij omdat de schade aan de kaaien gemakkelijk vermeden had kunnen worden door skate-proof materialen te gebruiken”, schreef hij.

LEES OOK: Scheldekaaien worden verboden terrein voor skaters: “Dit is gewoon verschrikkelijk”

Leung geeft ook aan dat de skaters graag in skateparken vertoeven, maar ook graag op zogenaamde streetspots komen. “Het is een en-en-verhaal”, aldus Leung. “Skateboarding is nu een olympische sport en mede door de corona-maatregelen van afgelopen anderhalf jaar hebben massaal veel jongeren skaten ontdekt. De bestaande parken zijn onvoldoende om de skaters een plaats te geven.”

 

 ©  Jan Van der Perre

Protest

Om hun ideeën kracht bij te zetten, kwamen de skaters vanmiddag samen om te protesteren. Met slogans als “Skating is not a crime” wilden ze duidelijk maken dat ze niet gediend zijn met de beslissing. Jerre is al 20 jaar skater en vindt dat de skaters een plaatsje verdienen in de stad. “Skaten op straat is een vrijheid, en ik vind dat ieder kind dat zou moeten kunnen in de openlucht”, aldus de skater. “Ik hoop dat de politiek openstaat voor debat. Het is al zo’n moeilijke periode en ik denk dat iedereen het recht heeft om kind te zijn.”

“Ze bieden geen perspectief, jongeren hebben een plek nodig waar ze kunnen skaten”, voegt Allesea daar aan toe, fervent skater in Antwerpen. “Skaten zorgt ervoor dat we kunnen samenkomen op een leuke manier en als dat wordt weggenomen zal dat geen meerwaarde voor de samenleving zijn”, zegt ze.

Op het protest waren niet alleen skaters aanwezig. Onder meer Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA) en Imade Annouri, Groen-fractieleider in de gemeenteraad, kwamen hun steun betuigen. “Wij zijn een bruisende stad waarin iedereen zijn ding kan doen”, zegt Annouri. “Zorg er dan voor dat je de skaters de mogelijkheid geeft om in overleg te gaan”, vindt hij.

LEES OOK: Burgemeester De Wever: “We moesten iets doen om klachten te verminderen”

 

 ©  Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio