Marieke van Bommel neemt na zeven jaar afscheid als directeur van het MAS. 

Marieke van Bommel neemt na zeven jaar afscheid als directeur van het MAS. © Jan Van der Perre

Directeur van het MAS kiest na zeven jaar opnieuw voor Nederland

Antwerpen -

“In het begin was het MAS voor veel mensen vooral een gebouw. Dat we erin geslaagd zijn om ook de collecties op de kaart te zetten is een van de grootste verdiensten van de afgelopen jaren”, zegt Marieke van Bommel. De directeur van het MAS verruilt in januari Antwerpen voor Rotterdam, waar ze algemeen directeur van het Nationaal Museum voor Wereldculturen en het Wereldmuseum wordt.

Patrick Van de Perre

“Het heeft me deze zomer flink wat slapeloze nachten gekost, want het MAS na zeven mooie jaren verlaten is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik was bovendien niet op zoek naar iets anders. Maar algemeen directeur van het Nationaal Museum voor Wereldculturen worden is een kans die ik niet kon laten liggen”, zegt Marieke van Bommel.

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen, kortweg NMVW, is een fusie van het Tropenmuseum, het Afrika Museum en het Museum Volkenkunde. Ook het Wereldmuseum in Rotterdam maakt deel uit van de samenwerking.

“De manier waarop ze werken sluit aan bij wat we in het MAS doen. Met een open blik op de wereld mensen met elkaar te verbinden en inspireren. Daar hebben we de jongste jaren in het MAS veel aandacht aan besteed. Niet zonder succes zo blijkt. Met de tentoonstelling ‘100x Congo’ hebben we zelfs een prijs gewonnen.”

Zicht op de Schelde

Marieke van Bommel blijft nog tot het einde van het jaar directeur van het MAS. Hoewel ze met haar gezin voorlopig in Antwerpen blijft wonen, werkt ze daarna opnieuw in haar thuisland. “Ik ga vooral de vele fijne mensen die ik hier heb leren kennen missen. Zowel mijn collega’s en mensen waarmee ik hier bevriend geraakt ben. En natuurlijk het prachtige zicht op de Schelde vanuit mijn kantoor.”

Eén ding is alvast zeker. De band met Antwerpen wordt niet doorgesneden. “Ik zal altijd met meer dan gewone belangstelling het MAS blijven volgen. En gelukkig is Antwerpen niet ver. Ook als we hier niet meer wonen zal ik de stad blijven bezoeken”, gaat Marieke van Bommel verder.

“Laat van MAS deur openstaan”

Het MAS moet nu op zoek naar een vervanger. Die man of vrouw wordt in principe dit najaar gekozen en begint in januari te werken. Over wie haar opvolger wordt, heeft Marieke van Bommel geen inspraak. Desgevraagd heeft ze wel enkele tips voor de toekomstige directeur.

“Sta altijd open voor mensen die iets kunnen toevoegen aan wat het MAS doet. En dan bedoel ik zowel voor collega’s als voor buitenstaanders. Antwerpen telt enorm veel gemeenschappen en mensen die op de een of andere manier bezig zijn met hun stad. Voor hen moet de deur van het MAS altijd openstaan.”

www.mas.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio