©  BELGA

Mondmasker niet langer verplicht, nachtclubs weer open: dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité

Het Overlegcomité heeft zich vandaag over nieuwe versoepelingen gebogen. Op de agenda: de uitbreiding van de coronapas en het gebruik van mondmaskers. De nieuwe maatregelen zullen ingaan vanaf 1 oktober. Dit weten we al.

Jens Vancaeneghem

- Het mondmasker wordt niet langer verplicht in de horeca en in winkels. Dat geldt voor zowel klanten als het personeel. Enkel in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens, in zorginstellingen en voor medische en bij niet-medische contactberoepen - zoals de kapper of de dokter - blijft het mondkapje verplicht voor iedereen boven de 12 jaar.

- Regio’s kunnen wel strenger optreden indien ze dat willen. Ze kunnen bijvoorbeeld het gebruik van de coronapas invoeren in bepaalde zaken. Brussel en Wallonië zijn dat alvast van plan, Vlaanderen zal daarover pas begin volgende week beslissen.

- Nachtclubs mogen op 1 oktober weer open, op voorwaarde dat ze gebruikmaken van de coronapas of het zogenaamde Covid Safe Ticket (CST). Ook de luchtkwaliteit en ventilatie moeten verzekerd zijn. Daarvoor komen er strengere protocollen.

- Voor evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen zijn geen coronapas of mondmaskers meer nodig. Ook de sociale afstand moet daar niet meer bewaard worden. Tot nu lag die grens op 200 deelnemers. Bij evenementen met meer dan 500 personen binnen of 750 buiten is ofwel de coronapas ofwel het mondmasker en social distancing vereist.

- Aan de reisregels verandert voorlopig niets. Ook de verscherpte controles daarop blijven.