©  Marc Gysens

Steven Van Gucht: “Ongelukkige timing om vlak voor najaar mondmaskerplicht te versoepelen”

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) noemt de timing ongelukkig om de mondmaskerplicht verder af te bouwen. “We weten dat er potentieel een vierde golf komt in oktober en november”, zegt hij. “Het mondmasker is nochtans een goedkope en eenvoudige maatregel om extra veiligheid in te bouwen.”

Jens Vancaeneghem

Ja, de vaccinatiegraad in Vlaanderen ligt hoog en kan zich daardoor iets meer permitteren. Toch vindt viroloog Steven Van Gucht het een slecht idee om nu al de mondmaskerplicht verder af te bouwen. Het Overlegcomité besliste om het mondmasker niet langer te verplichten in de horeca en in winkels. Enkel op het openbaar vervoer, in zorginstellingen en voor medische en niet-medische contactberoepen - zoals de kapper of de dokter - blijft het mondkapje verplicht.

“De timing is ongelukkig”, zegt Van Gucht. “De modellen leren ons dat er in het najaar mogelijk een vierde golf komt. In oktober of november: dat is niet lang meer. Dán komt de echte challenge. Om dan vlak daarvoor die maatregel verder af te schalen, is geen goed idee. We hadden beter één of twee maanden langer gewacht.”

LEES OOK: Geen mondmaskers meer in horeca en winkels, nachtclubs open op 1 oktober

Absurde regels

Van Gucht beseft dat sommige absurde regels, zoals de verplichting om het mondmasker te dragen wanneer je op café naar het toilet gaat, het draagvlak onderuit heeft gehaald. “Terwijl het in de winkel echt wel zijn nut heeft”, zegt hij. “Denk maar aan de bakker op zondagvoormiddag. Daar staan veel klanten dicht op elkaar. Dat heeft een groot effect op de klanten én de bakker. Ik heb het gevoel dat het mondmasker een symbooldossier is geworden. Het wordt te veel voorgesteld als een vrijheidsberoving. Tuurlijk is het niet aangenaam, maar zo lastig is het nu ook weer niet. Het is een relatief eenvoudige en goedkope maatregel om extra veiligheid in te bouwen. Zo kunnen we andere dingen blijven doen en vrijwaren we de scholen.”

Van Gucht noemt het wel positief dat Brussel en Wallonië een strengere lijn aanhouden. Zij hebben beslist om de mondmaskers wel nog aan te houden in winkels en cafés. “In Brussel is de situatie veel slechter dan in Vlaanderen. Ook in Wallonië gaat het de slechte kant uit, zeker in Luik. Gelukkig gaan zij niet mee in het opbod van versoepelingen.”

Van Ranst: “Liever wat gewacht”

Ook Marc Van Ranst had “liever nog een maandje gewacht” om de mondmaskerplicht af te voeren, zo zei hij op Radio 1. “Als je het aan virologen vraagt, dan vinden ze deze datum iets te vroeg, maar goed, op een gegeven moment moet je springen en dat is wat de regering nu doet”, aldus Van Ranst. “Je moet wel zien dat je een pakket aan maatregelen behoudt dat voldoende groot is. Dat wil zeggen dat wanneer je ergens versoepelt, je op een ander gebied weer wat moet verstrengen. Hoe dat pakket wordt samengesteld is aan de regering om te beslissen.