Georges-Louis Bouchez is ook voorzitter van amateurclub Francs Borains. 

Georges-Louis Bouchez is ook voorzitter van amateurclub Francs Borains. ©  Royal Francs Borains

Georges-Louis Bouchez (MR) wil niet raken aan gunstregime topvoetbal: “We mogen Belgisch voetbal niet om zeep helpen”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil niet weten van een inperking van het fiscaal gunstregime voor het topvoetbal. Dat zegt hij in een gesprek met De Tijd. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en minister van Financiën Vincent Van Peteghem leggen op dit moment de laatste hand aan een hervorming van het systeem, weet de krant.

Bron: BELGA

In het federale regeerakkoord staat dat er deze legislatuur een hervorming komt van de fiscale en parafiscale voordelen voor beroepssporters en clubs. Vooral over het topvoetbal bestaat al jaren verontwaardiging over de belastingkortingen en het gunstige RSZ-plafond. Op die manier vloeit jaarlijks 200 miljoen euro naar de clubs en hun spelers, waarbij de grootste voetbalclubs de grootste kortingen opstrijken. 

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) leggen op dit moment de laatste hand aan hun plannen om een einde te maken aan die praktijken. Het dossier zou samen met de begrotingsbesprekingen eind deze maand op tafel komen, weet De Tijd. 

Belgisch voetbal om zeep helpen

Maar Georges-Louis Bouchez, voorzitter van coalitiepartner MR, wil niet weten van een inperking van het systeem, zegt hij nu al aan de krant. “Alleen sterke clubs konden zich handhaven door uitgaande transfers, veel andere vechten voor hun overleven”, stelt Bouchez. “Als de overheid nu, vlak na corona, nog eens aan hun centen gaat zitten, helpen we het Belgische voetbal om zeep.” 

Ook de PS staat naar verluidt niet te springen voor een hervorming van het systeem. Voorzitter Paul Magnette is ook burgemeester van Charleroi, dat met Sporting Charleroi een voetbalclub in eerste klasse heeft. Bouchez is dan weer voorzitter van amateurvoetbalclub Francs Borains.

Paul Magnette in de straten van Charleroi. 

Paul Magnette in de straten van Charleroi. ©  Kristof Vadino

Grove onrechtvaardigheid

Groen en Vooruit zijn niet onder de indruk van de uitspraken van Bouchez. “Er is geen enkele reden waarom we de grove onrechtvaardigheid zouden moeten laten bestaan dat een verpleegkundige meer sociale bijdragen betaalt dan een profvoetballer die twintig keer meer verdient. Daarom hebben we in het regeerakkoord afgesproken om dit aan te pakken”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke (Vooruit). “Hoe meer je verdient als voetballer, hoe groter het belastingvoordeel. Dat moet anders en dat zullen we dus veranderen. Ongeacht wat Bouchez daarover zegt”, vult Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) aan.