©  ID/ Lieven Van Assche

Vlaanderen blijft hoog scoren in de Europese vaccinatietop

In Vlaanderen zijn nu maar liefst 5.193.882 mensen volledig gevaccineerd, dat is 78,07 procent van de Vlaamse bevolking. Onder de volwassen bevolking zijn 4.833.309 mensen gevaccineerd, goed voor 90,12 procent van de Vlaamse volwassenen. Zo blijft Vlaanderen, wat het aantal volledig gevaccineerde volwassenen betreft, hoog genoteerd staan in de Europese top, na Portugal, Frankrijk, Noorwegen, Ierland en IJsland. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag.

Bron: Belga

Maar nog steeds hebben in negen Vlaamse gemeenten minder dan 70 procent van de inwoners een eerste coronaprik gekregen, dat was vorige week ook al zo. Het gaat om de gemeenten Antwerpen, Asse, Drogenbos, Kraainem, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem. Maar liefst 285 Vlaamse gemeenten kennen een vaccinatiegraad (volledig gevaccineerd) hoger dan 70 procent, van die gemeenten kennen er zelfs 207 een vaccinatiegraad hoger dan 80 procent.

LEES OOK: Rudi Vervoort : “Debat over verplichte vaccinatie moet op gang worden gebracht”

Sinds deze week kunnen patiënten op www.myhealthviewer.be of www.mijngezondheid.belgie.be nagaan of ze op de lijst staan voor een derde prik. Het gaat voornamelijk om patiënten met een verlaagde immuniteit: in Vlaanderen zijn dat 200.000 mensen, van wie 5.300 mensen in woonzorgcentra verblijven. Huisartsen kunnen de lijst nog aanvullen. Wie geen uitnodiging kreeg, heeft waarschijnlijk geen derde prik nodig: de basisvaccinatie beschermt dan voldoende tegen het risico op zware complicaties bij een coronabesmetting.

“Het signaal bereikte ons dat de lijst ook mensen bevat die niet tot de doelgroep behoren”, stelt het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Een derde prik is sowieso geen probleem, maar het vaccin wordt best voorbehouden voor wie het echt nodig heeft. Wie vragen heeft bij zijn selectie kan contact opnemen met zijn huisarts die de uitnodiging ook kan annuleren”, verduidelijkt het Agentschap.

Volgende week staan nog 38.037 coronaprikken op de planning, de week erna zijn dat er 29.042. De extra vaccindosissen zullen later nog opgenomen worden in die planning.