© BELGA

Wout van Aert focust op WK-wegrit, maar wil ook scoren in tijdrit: “Start met eerste plaats in het vizier”

Met vier ritzeges en eindwinst in de Ronde van Groot-Brittannië etaleerde Wout van Aert vorige week zijn goede vorm. Op het WK in eigen land gaat hij voor niets minder dan het allerhoogste. “Ik start zondag met de eerste plaats in het vizier”, klonk het op een persmoment van de Belgische ploeg.

Jens CansseBron: BELGA

LEES OOK: Remco Evenepoel wil zondag in WK-tijdrit samen met Van Aert op podium staan: “Met extra vleugels dankzij het publiek”

“Ik heb een goede Ronde van Groot-Brittannië gereden”, ontkende hij zijn sterke prestatie over het Kanaal niet. “De vorm is goed. Ik zou graag die lijn doortrekken, maar het doel is eigenlijk om zondag nog iets beter te zijn dan vorige week. Deze week deed ik het daarom iets rustiger aan zodat ik zondag met de nodige frisheid van start kan gaan. Het gevoel is goed, ik ben goed hersteld van die rittenkoers. Ik had natuurlijk niet gedacht en gehoopt om vier ritten te winnen, maar dat is wel goed voor het vertrouwen om zo naar het WK te trekken. Ik ben in orde en in principe moet ik nog iets sterker worden.”

Evenepoel arriveerde donderdag in het hotel van de Belgen, Van Aert pas vrijdag en hij verkende het parcours nog niet. “Wel verkende ik het al eens met de wagen in april en ik ken het ook via Veloviewer, zaterdag pas zal ik het live met de fiets rijden. Nu goed, ik weet wat me te wachten staat. Het wordt een super snelle tijdrit, met veel rechte stukken, weinig moeilijkheden, of bochten, gewoon hard trappen. Het wordt zaak om heel goed in te delen onderweg, niet te snel van start te gaan je niet te vergalopperen zodat je op het einde nog iets over hebt.”

“Op zich past een iets lastiger of iets technischer parcours beter bij mij”, ging hij verder. “Maar deze vlakke tijdrit moet me ook wel liggen. Het is puur op de kracht, je moet een goede strategie ontwikkelen hoe hard je onderweg gaat fietsen en daar kan je dan het verschil mee maken. Maar natuurlijk, dat tempo moet je wel volhouden tot het einde. Het is een eerlijk parcours, ik ga er niet over klagen, maar ik had er nog wat meer voordeel mee gehad indien er wat meer bochten in hadden gelegen. Anderzijds, de mannen die ik zondag moet verslaan zijn Ganna en Küng. Zij zijn daar ook in onderlegd. Voor ons alle drie is het een geschikt parcours. Ik mik op het allerhoogste.”

LEES OOK: Wout van Aert verkent WK-parcours… en pakt meteen record op de Wijnpers

Van Aert won al eens zilver op het WK, in Imola vorig jaar. “De wegrit is voor mij nog belangrijker, daar heb ik nog iets meer naar toegewerkt, maar een wereldtitel tegen de klok is zeker ook iets dat ik van mijn lijstje wil schrappen”, geeft hij toe. “Ik won al een tijdrit in de Tour, daarna is het WK het allerhoogste wat je als tijdrijder kan bereiken. Het is ook een unieke kans, een WK in eigen land. Ik mik op goud, maar als ik zondag het maximum heb gegeven en het wordt een andere medaille, dan zal ik daar mee kunnen leven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Aert en Remco Evenepoel koersen voor eigen volk. “Ik kijk ernaar uit om alles te geven zondag, voluit te gaan en ik heb zeker geen schrik dat ik me zou laten afleiden door die supporters. Ik ben al lang genoeg prof, ik weet hoe ik een wedstrijd moet indelen. We vertrekken aan de kust en in die eerste vijf km zal heel veel volk zijn. Het is dus gevaarlijk om je dan te laten meeslepen, maar in principe zou me dat niet mogen overkomen. En voor de rest denk ik dat veel publiek alleen maar in mijn voordeel kan werken, vooral in de finale als je wordt toegejuicht. Het geeft me niet meer stress”, zegt hij nog. “Ik leg de lat altijd hoog, maar ik merk wel dat iedereen er enorm mee bezig is. Een WK in eigen land leeft toch nog net dat tikkeltje meer.”

Van Aert zag de EK-tijdrit in Trento op de bus in de Ronde van Groot-Brittannië. “Het was toch wel interessant om te zien”, eindigde hij. “Voor mij was het een verrassing om te zien dat Remco beter was dan Ganna.”