©  BELGA

Zuhal Demir (N-VA) weigert vergunning voor gascentrale Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem. Dat heeft de N-VA-minister vrijdag bekendgemaakt. Volgens minister Demir is het project van Dils-Energie, verbonden aan het Duitse energiebedrijf RWE, “niet in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften” en is het projet “groter dan toegelaten”.

Bron: Belga

De gascentrale in Dilsen-Stokkem zou volgens de N-VA-minister jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189 meter van Europees beschermde topnatuur. “Je moet geen raketgeleerde zijn om te beseffen dat er betere ideeën zijn dan een grote vervuilende gascentrale op wandelafstand van Europese topnatuur”, aldus minister Demir.

LEES OOK: Vriend en vijand volgen Demir met argusogen: steekt Vlaams minister stok in de spaken van het regeerakkoord?

De gascentrales zijn een belangrijke schakel in de plannen van de federale regering voor de kernuitstap. Toch is de beslissing over de centrale in Dilsen-Stokkem volgens Demir “geen voorafname” op de beslissingen over de aanvragen voor de andere gascentrales in Tessenderlo, Wondelgem en Vilvoorde. “Elk dossier zal op zijn eigen inhoud beoordeeld worden”, stelt Demir.

Vastgoed

Jobs in de regio